Skip to main content

Stockholms tunnelbanesystem sägs vara världens längsta konstutställning – 110 kilometer lång. Att resa med tunnelbanan är som att resa genom en spännande historia som sträcker sig från de konstnärliga pionjärerna på 1950-talet till dagens konstexperiment.

Det är verkligen ett unikt tunnelbanesystem. Med ett hundratal stationer, var och en med unik konst på sin plattform och med olika teman och design för varje station. Sedan 1957 har olika konstnärer spelat en viktig roll när nya stationer har byggts. Över tid har tunnelbanans äldsta stationer, som planerades och byggdes utan någon konst, blivit omgjorda med vackra statyer, målningar och installationer.

Att tillbringa en dag i Stockholms tunnelbana är i princip som att besöka världens längsta konstutställning. Här är en lista över 10 fantastiska tunnelbanestationer i Stockholm.

Kunstragården tunnelbanestation

En av Stockholms mest fantastiska stationer är inte överraskande också en av de mest fotograferade. Beläget mitt i centrala Stockholm är det slutstationen för den blå linjen, åtminstone fram till dess förlängning söderut öppnar år 2025.

Kungsträdgården är en av Stockholms äldsta allmänna parker. Namnet, som ungefär betyder ”Kungens trädgård”, härstammar från områdets kungliga historia. Mellan 1643 och 1825 var det platsen för det majestätiska Makalös slottet och en vacker fransk trädgård.

Mörby Centrum tunnelbanestation

Vid första anblick kan konsten vid Mörby Centrums station verka anspråkslös. Med undantag för den färgglada kakelkonsten inbäddad i berggrunden är färgschemat ljust och nästan dämpat. Men som konstguide Marie Andersson förklarar det, är färgen faktiskt en optisk illusion.

Väggarna ändrar faktiskt färg beroende på var du står på plattformen. Från ena änden ser rummet vitt ut med en ljus nyans av rosa, och från den andra vit och grågrön. Effekten uppnåddes genom att först belysa väggen och måla dess skuggor från ena sidan, och sedan från den andra. Konstnärerna Gösta Wessel och Karin Ek ville betona den föränderliga landskapet på en resa, inte bara på plattformen själv utan viktigare än så, från din startpunkt till din destination.

Hallonbergen tunnelbanestation

De första hyresgästerna i Hallonbergens typiska svenska ”Miljonprogrammet”-lägenhetskomplex flyttade in i förorten 1969, men byggandet fortsatte fram till mitten av 70-talet när Hallonbergen också fick sin egen tunnelbanestation.

Med Hallonbergens relativt unga ålder i åtanke är det förmodligen ingen tillfällighet att konstnärerna Elis Eriksson och Gösta Wallmark blev inspirerade av sina egna barndomar när de dekorerade tunnelbanestationen.

Att titta på konstverket kan bäst beskrivas som att tjuvkika in i ett barns livliga fantasi, med färgglada teckningar av fantastiska varelser och fantasifulla maskiner.

Solna Centrum tunnelbanestation

Stationen Solna Centrum öppnades med den första delen av den blå linjen år 1975. Den ljusgröna och röda landskapet – det gröna representerar skogen och det röda en kvällssol som sätter sig bakom trädtopparna – är både tidlöst vackert, men också något som få andra stationers konstverk är; politiskt.

Efter att ha färdigställt väggarna kände konstnärerna Karl-Olov Björk och Anders Åberg att de saknade något. Så fortsatte de att lägga till olika detaljer och scener till skogen.

”Ursprungligen var väggarna bara tänkta att vara gröna och röda”, förklarar konstguiden Marie Andersson. Så resten av målningarna var i stort sett improviserade. Detta resulterade i bilder som illustrerade några av de mest debatterade samhällsfrågorna i Sverige under 70-talet; miljön, avskogning och avfolkningen av landsbygden.

Citybanan – Odenplans tunnelbanestation

Citybanan, en ny spårsträcka för Stockholms pendeltåg som förbinder T-Centralen direkt med Odenplan, blev färdigställd år 2017 med nya plattformar och ny konst av 14 konstnärer på stationerna.

Hängande ner från taket i Odenplans västra entréhall, är ”Life Line” en av Citybanans mest iögonfallande konstverk. Stycket av David Svensson består av vassa vita linjer av fluorescerande ljus som lyser starkt i tunnelarna. Självklart har de 400 meterna LED-belysning en praktisk funktion, men de har också en personlig karaktär, förklarar konstguiden Marie Andersson.

Formen på ljusen var inspirerad av konstnärens sons hjärtslag, som visades på CTG-monitorn under förlossningen.

Tekniska Högskolan Tunnelbanestation

Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) grundades år 1827 och har sedan dess haft kända alumner som Christer Fuglesang, Dolph Lundgren och Anette Scheibe som har klarat sina tentor. År 1973 fick Tekniska Högskolan äntligen sin egen tunnelbanestation för att underlätta för studenter och professorer att ta sig till sina lektioner.

Inte oväntat är den prisbelönta stationen (med konst av Lennart Mörk) en hyllning till vetenskapliga framsteg och upptäckter. Det mest iögonfallande är förmodligen de fem regelbundna polyedrarna som finns på plattformen, var och en representerar ett av Platons fem element: eld, vatten, luft, jord och eter.

Du hittar också representationer av Kopernikansk heliocentrism, Polhems mekaniska alfabet, Newtons tre rörelselagar och da Vincis försök att skapa en flygmaskin, förklarar konstguiden Marie Andersson.

Stadion tunnelbanestation

Varje år fungerar Östermalms IP som huvudfestivalområdet för Stockholm Pride-festivalen. Av en slump har den närliggande tunnelbanestationen (Stadion) en vacker regnbåge i livfulla färger målad mot stationens ljusblå grottväggar för att välkomna festivalbesökare. Stationen är en av Stockholms första grottmeterstationer, ett kontroversiellt ämne när den byggdes år 1973.

Stationens konstnärer, Åke Pallarp och Enno Hallek, ville inte bara föra himlen under jorden utan också påminna passagerarna om Stadions betydelse i idrottshistorien. I närheten finns Stockholms Olympiastadion, platsen för Olympiska spelen 1912, och varje år mellan 1913 och 1965 hölls de svenska bandyfinalerna där. Idag är Stadion fortfarande en av Stockholms stora arenor och arrangerar regelbundet sportevenemang och konserter.

Solna Strand tunnelbanestation

Kontrasten mellan de himmelska kuberna – som sticker ut från taket och plattformen på Solna Strand – och den mörka grottan är karaktäristisk för Takashi Narahas konst. Den japanska konstnären använder ofta en yin-och-yang-tema i sitt arbete, förklarar konstguiden Marie Andersson.

Det är grunden i hans verk, det finns ofta en balans mellan ljus och mörker. Och på samma sätt som plattformens kuber speglar den öppna himlen ovan mark, relaterar den svarta kuben precis utanför stationsingången till den mörka grottan under marken.

Tensta tunnelbanestation

Förorten Tensta byggdes mellan 1966 och 1972 för att rymma en växande Stockholm som behövde mer bostäder. Även om det var en del av byggplanerna från början var Tensta station inte färdigställd förrän 1975.

Konstnären Helga Henschen, tillsammans med Arne Sedell och hennes bror Lars, tillbringade över ett år med att dekorera stationens plattform med en färgglad utställning av djurskulpturer och stiliserade löv mot en ljusvit vägg. Eftersom Tensta alltid har haft en majoritet av invånare som invandrat till Sverige, ville konstnärerna att stationen skulle kännas välkomnande oavsett var dina rötter är, förklarar konstguiden Marie Andersson.

De olika delarna kallas ”En ros för invandrarna”, ”Solidaritet”, ”Släktskap”. Orden som är skrivna runt stationen är en hyllning till alla människor från olika kulturer som bor i Tensta.

Östermalmstorg tunnelbanestation

Beläget cirka 23 meter under havsytan (ungefär 75 fot) är Östermalmstorg den tredje djupaste tunnelbanestationen i Stockholms tunnelbanesystem. Stationen, som färdigställdes 1965, ligger i hjärtat av stadens mest exklusiva och dyraste stadsdelar; Östermalm.

Även om stationen visar flera konstverk av olika konstnärer är huvudattraktionen Siri Derkerts skisser som pryder stationens väggar. Bilderna som exploderar på svart bergvägg täckt av vit betong är både lekfulla och personliga. Derkert var 77 år gammal när stationen öppnades och stationens konst var på sätt och vis en sammanfattning av hennes extraordinära konstnärskap.

”De centrala temana i hennes konst representeras alla på väggarna”, säger konstguiden Marie Andersson. När du går runt stationen kommer du att se ordet ”fred” skrivet på olika språk. Du kommer också att se porträtt av personer som har arbetat för miljön och med kvinnors rättigheter.

Derkerts engagemang inom kvinnorättsrörelsen är tydligt genom de historiska figurer som avbildas på väggarna. Många är kvinnor från Fogelstadgruppen, en kvinnlig konstkollektiv som Derkert var medlem i.