Skip to main content

Stockholm är en av de främsta europeiska städerna som är en födelseplats för flera tech-unicorns. Globala teknikjättar har startat här med sina huvudkontor i staden. Att bli röstad som den mest innovativa nationen i Europa är det värt att titta närmare på 10 teknikjättar i Sverige.

Sverige är ingen främling för innovation och har gett världen några av de mest nytänkande teknikstartupsen på senare tid, inklusive multinationella företag som Ericsson och Spotify. Trots en befolkning på endast 10,35 miljoner människor är Sverige hem för några mycket stora teknikföretag. Enligt Global Cities Talent Competitiveness Index är Stockholm den näst bästa staden i världen när det gäller att attrahera global talang.

I det förflutna var det internationellt erkända Skype, som köptes av Microsoft 2011 för 8,5 miljarder USD, och iZettle, som såldes till PayPal för 2,2 miljarder USD.

Här är 10 teknikjättar. Sverige. De största teknologiföretagen enligt deras storlek, hur unik deras teknologi är och den insamlade finansieringsmängden. som kom från Sverige, med bekanta namn och några nya spelare, som redan har spridit sig långt och brett och de nya pennorna växer snabbt också.

Klarna (Fintech)

Grundat år 2005 och nu med en egen förmögenhet på 3,3 miljarder USD, siktar VD Sebastian Siemiatkowski på att göra Klarna till ett av världens fem bästa fintech-företag. Klarna har äntligen gjort sig framgångar i USA och växer enligt uppgifter med en halv miljon kunder varje månad.

Klarna är en global teknikbank som tillhandahåller online-finansiella tjänster såsom skuldsamling, online-butiker, kreditbetalningar och mer. Klarna separerar köp från betalning och låter köpare betala för varorna efter att de har mottagit dem. Dessutom erbjuder det en säker betalningslösning efter leverans för säljarna.

Snoop Dogg, den amerikanska rapparen, är också en investerare och varumärkesambassadör. Företaget måste bestämma om det vill förbli europeiskt när det söker efter en eventuell avslutning, eller följa vägen för Izettle och Skype och bli köpt av amerikanska jättar. Läs mer om Klarna och andra appar som man bör ha när man flyttar eller bor i Sverige.

Spotify (Media/Underhållning)

Grundades 2006, är Spotify en populär musikströmningstjänst grundad 2006 i Stockholm. Företaget har utökat sin närvaro över flera globala länder. Den har nått en milstolpe på över 15 miljarder timmar av innehåll på sin plattform. Och, antalet premiumabonnenter nådde 172 miljoner med över 380 miljoner användare av plattformen.

Spotify tillåter användare att lyssna på och dela miljontals musikspår till sina datorer och mobila enheter som smartphones.

Nu värt över 32 miljarder USD, är det en av de största teknikerna inom musikströmningsplattformar i världen.

Ericsson (Kommunikation/Teknik)

Lars Magnus Ericsson startade det som senare skulle bli Ericsson, världens första teknikföretag. Det är ett multinationellt nätverks- och telekommunikationsföretag med bas i Stockholm. Det verkar i cirka 180 länder och idag har detta svenska företag cirka 100 000 anställda världen över. Det har några tusen beviljade patent. Det har tillverkat enheter i årtionden.

Ericsson är känt över hela världen för sin mobila teknik och nätverk, och fortsätter att vara i framkant tack vare företagets innovationsinriktning, som innefattar starka partnerskap med olika universitet och forskningsinstitutioner runt om i världen.

Den förblir en av de främsta ledarna på telekommunikationsmarknaden på grund av sitt konsekventa omfamnande av ny teknik, vilket har möjliggjort att företaget har funnits och förblir relevant sedan grundandet 1876.

Electrolux (Hushållsapparater)

Grundat 1919 och nu värt cirka 3,8 miljarder, är Electrolux en svensk multinationell tillverkare av hushållsapparater med huvudkontor i Stockholm. Det rankas konsekvent som världens näst största tillverkare av hushållsapparater sett till antalet sålda enheter, efter Whirlpool.

Translate following text to Swedish: Electrolux har format livet till det bättre i 100 år genom att omdefiniera vad som är god smak, omsorg och komfort.

Under sina varumärken, inklusive Electrolux, finns AEG och Frigidaire. De säljer ungefär 60 miljoner hushållsprodukter på över 120 marknader varje år.

Sinch (Teknik/Programvara)

Sinch håller på att omdefiniera mobila meddelanden. De insåg att SMS erbjöd en otrolig möjlighet för företag på grund av dess omedelbara och omfattande räckvidd – men det behövdes en förändring. Deras mål är att göra mobilmeddelanden enkelt.

Sedan dess har Sinch vuxit från sex personer i ett litet skyltfönster i Stockholm till en internationell jätte som betjänar företag över hela världen. Deras molnplattform stödjer meddelanden, röst och video och hanterar 145 miljarder interaktioner per år, vilket gör dem till en ledande aktör inom kommunikationsplattform som en tjänst.

Hexagon (Tech) would be translated to Swedish as Hexagon (Teknik).

Hexagon AB är ett börsnoterat globalt informationsteknikföretag specialiserat på hårdvara och mjukvara för digital verklighet, som grundades 1992 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Hexagon är en global ledare inom sensorer, mjukvara och autonoma lösningar. De använder data för att öka effektiviteten, produktiviteten och kvaliteten inom industriella, tillverknings-, infrastruktur-, säkerhets- och mobilitetsapplikationer.

Historien om Hexagon Manufacturing Intelligence sträcker sig över 200 år och inkluderar några av de största namnen inom mätning och industriell metrologi. Deras erfarenhet, expertis och innovation bildar en solid grund för utvecklingen av nya mättekniker, integrerade tillverkningslösningar och processstandarder för framtiden.

Northvolt (Energi)

En tidigare Tesla-chef, Peter Carlsson, föreslog en batterifarm värd 3 miljarder euro i norra Sverige. Det var då Nortvolt föddes. Det har idag samlat in 1 miljard amerikanska dollar bara förra året från företag som Volkswagen, BMW och Goldman Sachs för att förverkliga detta företag.

Den första fasen av ”Northvolt Ett”-projektet i Skellefteå, Sverige, är att producera 16 GWh kapacitet per år, men när det är fullt operativt kommer det att vara en av Europas största battericellfabriker och kunna producera 32 GWh kapacitet årligen.

Det finns också planer på en andra gigafabrik med en ”avsedd plats” i Niedersachsen, Tyskland – denna gång att kallas ”Northvolt Zwei”. Det är framtidens energi.

EA Digital Illusions (Gaming)

EA Digital Illusions CE AB, med handelsnamnet DICE, är en svensk videospelsutvecklare baserad i Stockholm. Företaget grundades 1992 och har varit ett dotterbolag till Electronic Arts sedan 2006. Dess utgåvor inkluderar Battlefield, Mirror´s Edge och Star Wars: Battlefront-serierna. Genom sin avdelning Frostbite Labs utvecklar företaget också spelmotorn Frostbite.

Telia (Telekommunikation)

Telia Company AB är ett svenskt multinationellt telekommunikationsföretag och mobilnätoperatör som är verksam i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Litauen, Lettland och Estland. Telia äger även TV4 Media, som inkluderar TV4 i Sverige, MTV Oy i Finland och C More Entertainment efter förvärvet 2019.

Telia Company sysselsätter cirka 20 000 personer i Norden och Baltikum, och kärnan i deras personalstrategi är värdena våga, bry sig och förenkla.

Cell Link (Hälsa)

Ett 3D-bioprintingsföretag och även det första bioinkföretaget i världen som erbjuder bioprinters, bioinks och mer. Cellink är en tidig fas hårdvarustartup som utvecklar en flexibel ledande baksida för kraftelektronik, inklusive batterier, ljusutsläppande dioder, trådhantering, solceller och andra enheter som kräver kraftöverföring.

Företaget är en del av BICO, världens ledande bio-konvergensföretag, som utnyttjar synergier från sina främsta företag inom ingenjörskonst, robotteknik, artificiell intelligens, avancerad genetik och bioprintning för att skapa framtidens hälsa. BICO föreställer sig en framtid där bioprintade organtransplantationer är tillgängliga, odlade mänskliga vävnader ersätter djurförsök, varje patient kan få personlig medicin, läkemedelsutveckling är snabbare och billigare, lättillgänglig diagnostik förebygger pandemier.

Sverige har rankats som ett land med högteknologisk innovation trots sin lilla storlek på 10 miljoner människor. Det finns ett stort antal teknikföretag som har startats upp i landet, vilka fortfarande existerar eller har blivit sålda och förvärvade av andra amerikanska teknikjättar. Andra välkända teknikföretag i landet inkluderar Truecaller, Kry och Trustly, och många fler.

Det lockar talang och expertis inom tekniksektorn från hela världen och gör Stockholm till en mycket internationell stad.