Skip to main content

Om Östermalm

Östermalm ligger i den östra delen av innerstaden i Stockholm och omfattar området mellan gatorna Sveavägen och Valhallavägen, samt grannskapen Gärdet, Norra Djurgårdsstaden och Hjorthagen. Området nämns i officiella dokument som daterar tillbaka till 1600-talet, men då som Ladugårdslandet. Det var inte förrän på 1880-talet, när området omvandlades med radhus och bostadsbyggnader, som stadsdelen fick sitt nuvarande namn. Ladugårdslandet, som bokstavligen betyder ”ladugårdarnas fält”, ansågs osofistikerat av sina nya förmögna invånare och ändrades till Östermalm.

Östermalm är en exklusiv stadsdel med många ansikten: bostadsområde, populärt med sina många barer, restauranger och nattklubbar runt Stureplan, men också shopping med Bibliotekstan som är full av skandinaviska och internationella varumärken. För finsmakare och älskare av färska produkter är ett besök på den täckta marknadshallen Östermalmshallen ett måste. Njutning för ögonen och smaklökarna är garanterad! En sann inbjudan till en promenad, stränderna längs Strandvägen erbjuder en total omväxling med sina stora segelfartyg och förtöjda yachter. Översikt över detta distrikt med en avslappnad atmosfär och typisk arkitektur!

På Östermalm hittar du vacker arkitektur, fascinerande museer och klassiska teaterscener. Här är några av distriktets höjdpunkter. Läs mer.

Område

Östermalm är en 2,56 km2 stor stadsdel i centrala Stockholm, Sverige. Med 71 802 invånare är det en av de mest folkrika stadsdelarna i Stockholm. Det är ett extremt dyrt område, med de högsta bostadspriserna i Sverige.

Under regeringstiden av härskaren över hela Skandinavien, kung Erik av Pommern, under tidigt 1400-tal, uppfördes en kunglig ladugård på markerna i byn Vädla.

Det gamla officiella namnet ”Ladugårdslandet” (bokstavlig betydelse ”Ladugårdsmarken”) ersattes med ”Östermalm” (bokstavlig betydelse Östra Yttre Staden). Eftersom Kronan hade varit ägare till delar av området i århundraden, fanns det ett antal officiella byggnader, museer och högre offentliga utbildningsinstitutioner i området.

Under 1900-talet etablerades ett stort antal ambassader i Östermalm, inklusive de från Amerika, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Polen, Thailand, Norge och Malaysia.

Pendling

Östermalm täcker ett brett och långsträckt område som sträcker sig längs den östra delen av centrala Stockholm. Det är ett mycket tillgängligt och välkommunicerat område.

Det har två huvudsakliga tunnelbanestationer, Östermalmstorg och Tekniska Högskolan, båda på den röda linjen. Karlaplan och Stadion tunnelbanestationer finns också i grannskapet.

Tre av stadens huvudbusslinjer – 1, 2 och 4 – går genom detta område. Det finns två spårvagnslinjer som går in och ut från Östermalm – Roslagsbanan går ut mot nordöstra förorter och Spårväg City kopplar samman Centralstationen med Djurgården genom Östermalm.

Det finns också pendelbåtar som reser från Nybrokajen till Stockholms norra och södra utkanter. Östermalm har också mycket välplanerade cykelvägar som gör det enkelt att cykla genom området både för pendlare och fritidsåkare.

Avstånd till flygplatser

Arlanda flygplats (ARN) – 39 min för 41,5 km för både inrikes- och internationella flygningar.

Bromma flygplats (BMA) – 24 minuter bort på 15,1 km med främst inrikesflyg.

Stockholm Skavsta Airport (NYO) – 1 timme 20 min för 111,3 km med anslutning till några lågprisflygbolag

I närheten av Östermalm

Östermalm är känt för exklusiv shopping, fina restauranger, eleganta barer och nattklubbar, samt ansedda kulturella institutioner. Inte konstigt då att ”Östermalm” har blivit ett kortnamn för lyx, glamour och välstånd. Gatorna i Biblioteksstan är ett måste för alla som letar efter exklusiva mode- och designmärken. Och försäljare i Östermalmshallens marknadshall har sålt färsk fisk och grönsaker, fina köttbitar och aromatiska ostar, samt andra delikatesser sedan slutet av 1800-talet. Läs mer.

Diplomatstaden (svenska för ”Diplomatstaden”) är en stadsdel i Östermalm i centrala Stockholm, Sverige. Som namnet antyder är grannskapet hem för många ambassader och ambassadörsresidens. Eriksberg, Lärkstaden, Nedre Östermalm, Villastaden och Övre Östermalm är de närliggande områden som absolut är värda att se och passera igenom.

Museer

Det finns flera sevärdheter och museer i Östermalm. Här är en lista över museer som man måste besöka.

Armémuseum

De kungliga stallarna

Detta arbetsplatsmuseum ligger i hjärtat av staden i en historisk byggnad från 1890. Kungens kuskar guidar besökare runt i de unika stallarna med sina hästar, vagnar, dekorativa selar och en fin samling av 1800-talsvagnar. Endast guidade turer. På sommaren går hästarna ut och betar. Läs mer.

Stockholm Transportmuseum

Stockholms Transportmuseum visar upp ett stort antal föremål och aktiviteter som illustrerar hur kollektivtrafiken har påverkat stockholmares liv i över 150 år, och vad dess framtid kan innebära. Samlingarna innehåller nästan 70 fordon, 20 000 ritningar, 10 000 andra föremål och 500 000 foton, varav 30 000 har digitaliserats. Sedan maj. Läs mer.

Svenska Historiska Museet

Sveriges Historiska Museum berättar Sveriges historia från de äldsta tiderna till idag. Se guld- och silverskatter och magnifik medeltida konst. Museet har också världens största samling av föremål från vikingatiden. Läs mer om Historiska museet och andra museer i Stockholm här.

Svenska Teatermuseet

Scenkonstmuseet, eller Svenska Teatermuseet, är dedikerat till teater, dans och musik. Förutom att erbjuda insikter i scenkonstens historia och framtid, låter dess interaktiva utställningar dig vara en del av upplevelsen. Ta plats i en virtuell danstrupp, prova teatermasker eller skapa din egen musikbit från ett flertal instrumentprov. Läs mer.

Ekonomimuseet - Kungliga Myntkabinettet

Ekonomicentrumet – Kungliga Myntkabinettet är en fantastisk plats att lära sig om ekonomi och pengar, och hur de påverkar dig och världen omkring oss, genom spännande utställningar och aktiviteter. Museets restaurang, Restaurang Rosengården, serverar lunch och fika under öppettiderna. Läs mer.

Sturegallerian

Elegant köpcentrum med boutiquer, restauranger, caféer och barer, samt en lyxig och anrik spa. Läs mer.

Stureplan är det livliga epicentret för det lyxiga Stockholms nattlivet. Runt det berömda svampformade landmärket Svampen kan du besöka de nu väletablerade Östermalm-partyinstitutionerna: Spy Bar, East, Sturehof och Sturecompagniet. Om du är mer av en finrestaurang än en festprisse kan du alltid hitta din väg till de klassiska svenska kökens flaggskepp Riche och Konstnärsbaren eller de mer avantgardistiska Michelin-stjärniga restaurangerna Etoile och Gastrologik.

Parker runt Östermalm

Invånarna på Östermalm har tur att kunna njuta av en variation av charmiga parker som Tessinparken, Humlegården och Norra Djurgården. I området i och runt Humlegården hittar du också bra ställen att äta eller ta en drink, som Omnipollos flora, Taverna Brillo och Tyge & Sessil.

Gustav Adolfsparken

Humlegården

Humlegården är en grön oas bara ett stenkast från nattklubbsmeckat Stureplan, mitt i det exklusiva Östermalmsområdet.

Här kan du se affärsmän i kostymer äta lunchpaket på gräset när det är varmt och soligt, men också många unga familjer och hundägare. I början var parken en kunglig trädgård etablerad av Johan III, som odlade frukt, kryddor och humle. ”Humlan” har varit en allmän park och en populär plats att koppla av på sedan 1869.

Parken inkluderar ett stort lekområde, en skateboardramp, Surfer’s sommarrestaurang och Omnipollos Flora, en sommarbiergarten. En staty av blomsterkungen Carl Linnaeus står mitt i parken, och Kungliga biblioteket ligger precis bredvid Stureplan. Läs mer.

Stureparken

Stureparken är en liten park i stadsdelen Östermalm i Stockholm, Sverige. Parken ligger vid hörnet av Östermalmsgatan / Sturegatan. Parken började byggas år 1906. Stureparken är omgiven av flera arkitektoniskt intressanta byggnader. Inkluderade är bostadsbyggnaderna Björken 18, som ritades av arkitekt Fredrik Dahlberg och byggdes mellan 1885-1886, samt Rosenborg Huset, som ritades av Ferdinand Boberg och byggdes mellan 1883-1884. Läs mer.

Norra Djurgårdsstaden

Norra Djurgårdsstaden (officiellt Stockholm Royal Seaport på engelska) är ett stort område i centrala Stockholm, Sverige. Området ligger i stadsdelen Östermalm och genomgår en omvandling av förorenad mark.

Området består av tidigare hamnar och industrier. En viktig del av utvecklingen handlar om en koncentration av hamnverksamheten till de två bryggorna i Värtahamnen och vid Frihamnen. 10 000 bostäder och 30 000 arbetsplatser kommer att utvecklas i området fram till 2025. Projektet är en del av Clinton Climate Initiative. Läs mer.

Tessinparken

Tessinparken ligger på Gärdet och har sin huvudingång från Valhallavägen. På sommaren är parken särskilt vacker med sina rosplanteringar och bubblande fontän.

Parkens södra ingång mot Valhallavägen består av en liten torg med lindträd och blomkrukor. Den södra delen av parken är symmetriskt uppbyggd kring en central axel av planteringar och rader av pyramidaler. Parken ramas in av hästkastanjegator och gångvägar.

Stora öppna gräsytor möter fontänfisken i mitten av parken. Nära fontänen finns ett café med uteservering.

I norr har parken en mer avslappnad design med klippformationer och buskar. Här finns en lekplats med bollplaner och en plaskdamm.

Med Värtavägen i öst har parken en öppen karaktär med stora gräsytor och plats för stadsodling. Parken ligger inom Kungliga nationalstadsparken, där den är som smalast. Det har därför en mycket viktig uppgift som en ekologisk distributionskorridor mellan Norra och Södra Djurgården. Läs mer.

Nobelparken

I slutet av Strandvägen vid gränsen till Diplomatstaden ligger Nobel Park. Det finns både en vackert anlagd strandpromenad och naturområden med många olika arter av barr- och lövträd.

Parkens promenad fungerar som en ingång till Nationalstadsparken och Södra Djurgården. Det ansluter i väst till Strandvägens esplanad och övergår i Nobelstranden i öst. I den västra delen av strandparken finns bronskulpturen ”Första segelbåten” av Daniel Wretlund. Den skogbeklädda kullen i parkens centrum är delvis bergig med flera vackra tallar. Detta är en trevlig destination för förskolegrupper. Läs mer.

Ikoniska byggnader

Det finns flera anmärkningsvärda historiska byggnader och platser i området nära marknadsbyggnaden. Bara en kort promenad västerut från huvudentrén längs Sibyllegatan tar dig till Kungliga Dramatiska Teatern – förmodligen Sveriges viktigaste teaterscen. Om du istället går norrut längs Linnégatan kommer du att nå Humlegården park. Humlegården grundades på en kunglig förordning år 1619, som åkermark för örter, frukt och humle. Sedan 1869 har det varit en allmän park istället.

Kungliga Biblioteket

Filmhuset

Det passande namngivna Filmhuset (bokstavligen svenska för ”Filmets hus”) är hem för Svenska Filminstitutet. Byggt i slutet av 60-talet, speglar byggnadens brutalistiska arkitektur de dagliga filmrelaterade aktiviteterna som pågår inuti. Fönster som liknar perforeringar på en filmremsa, hissdörrar som liknar sminkspeglar. I själva verket är byggnaden som helhet formad som en kamera, och sett ovanifrån ser den nästan ut som en filmrulle.

Förutom att vara centrum för den svenska filmindustrin hittar du även Sveriges största bibliotek med böcker och tidskrifter om film. Filmhuset är också huvudlokalen för Cinemateket; en filmklubb som visar ett brett program med auteur-mästerverk, kultsällsyntheter, världscinema och älskade klassiker. År 2022 flyttades museet till Hjorthagen, norr om Östermalm. Det enklaste sättet att nå det är genom att ta tunnelbanans röda linje norrut, till stationen Ropsten. Läs mer.

Kungliga Dramatiska Teatern

Sveriges nationalteater är en vacker Jugend-byggnad belägen vid vattnet vid Nybroviken. De guidade rundturerna på Dramaten börjar vid huvudentrén och fortsätter genom den eleganta marmorfoajén och huvudscenen. En fascinerande titt bakom kulisserna, inklusive ett besök i teaterns omfattande kostymförråd. Om du är sugen på en drink är Marmorsalen och dess intilliggande terrass fantastiska platser att umgås på i både vacker och kulturell atmosfär. Läs mer.

Stockholms Olympiastadion

Den klassiska arenan byggdes för Olympiska spelen 1912 och används fortfarande för olika evenemang och konserter. Men det är också öppet för allmänheten, för alla som vill använda det för sin dagliga motion.

Även i den här delen av Östermalm ligger Östermalm IP. Varje augusti förvandlas Östermalms IP från en vanlig idrottsarena och fotbollsplan till Pride Park; huvudfestivalområdet för Stockholm Pride. Stockholms Olympiastadion byggdes för de olympiska spelen 1912 och används fortfarande för idrottsevenemang och konserter. Det gör den till världens äldsta olympiastadion som fortfarande regelbundet används. Läs mer.

Östermalmstorgs saluhall

Östermalmshallen har varit en institution ända sedan den öppnade i den vackra tegelbyggnaden på Östermalmstorg år 1888. Promenera runt bland diskarna fyllda med färsk fisk, kött, sötsaker och traditionella delikatesser eller ta plats på någon av de många restaurangerna eller vinbarerna för att titta på människor. Östermalmshallen rymmer 17 handlare, varav många har varit här i generationer.

I mars 2020 öppnades marknadshallen igen efter flera års renovering. Den ursprungliga stjärnformade planlösningen har återinförts, det finns tre lättillgängliga våningar och besökare kan njuta av flera nya butiker och restauranger. Läs mer.