Skip to main content

Om Kista

Kista, en stadsdel i Stockholm som är en förort norr om centrum. Ofte kallad Sveriges ”Silicon Valley”, är det hem för flera huvudkontor för svenska IT- och teknikföretag samt de svenska kontoren för flera internationella samarbeten.

En av de största är Ericsson för att börja med och några av de mest prestigefyllda teknik- och naturvetenskapliga skolorna har öppnat filialer här. Bland några stora namn finns Tele2, IBM, CGI, Atea, Fujitsu, Philips, Huawei och många fler. Området har även en filial av KTH Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm samt Försvarets forskningsinstitut.

Om du är intresserad av teknik, är Kista definitivt platsen att vara på. Förutom att vara ett exceptionellt europeiskt IT-center är Kista en av de mest mångkulturella smältdegelplatserna i Stockholmsregionen.

Med över 12 000 invånare är Kista inte bara kontor eller ett kommersiellt centrum. Det är också ett mycket stort bostadsområde. Kista är populärt för att ha de bästa alternativen för företagslägenheter i Stockholm. Lägenheter som är lämpliga för alla oavsett livsstil och budget.

Område

I norr finns områdena Husby och Akalla, i väster ligger Rinkeby och Spånga, i öster finns Helenelund och Sollentuna, och i söder.

Du kan besöka Igelbäckens naturreservat och Ursvik. Området är välanslutet med motorvägarna E4 och E18 samt tillgång till både tunnelbanan och pendeltågen.

Pendling

Tunnelbana och busservice

Kista är väl ansluten till större delen av staden och Arlanda flygplats. Avstånd till Stockholms citykärna Körning till staden – 15 min 14 km

Kista ligger på den blå linjen på Stockholms tunnelbana. Man kan åka direkt till Kungsträdgården på den här linjen från Kista, som är en vacker del av staden. Det är en 10 minuters promenad till Gamla Stan, Stockholms centralstation och området runtomkring.

Kista är väl sammankopplad med stadens busslinjer för att ta sig runt till alla närliggande områden, inklusive flygplatsen.

Avstånd till flygplatser

Arlanda flygplats (ARN)28 kilometer för både inrikes- och utrikesflygningar.

Bromma flygplats (BMA), 9 kilometer bort med främst inrikesflygningar.

Arlanda flygplats (ARN)28 kilometer för både inrikes- och utrikesflygningar.

Nära Kista

En 10 minuters bussresa från Kista hittar du Tensta, som är ett av de mest kulturellt mångfaldiga områdena i Sverige.

Tensta Konsthall är en av de viktigaste museerna för samtida konst i landet. På 70-talet beställde Stockholms stad en stor grupp konstnärer för att skapa konstverk till tunnelbanestationerna längs hela sträckan av den blå linjen. Det finns vacker konst på alla tunnelbanelinjer men den blå linjen sticker ut som den med de mest firade verken.

Husbybadet har en 25 meters tempererad träningspool samt ett gym och jacuzzi.

Mat och dagligvaror

Denna stadsdel är hem för livsmedelsbutiker och marknader som är fyllda med varor och mat från hela världen. Det är en 10 minuters bussresa till Tensta som också har några mycket bra restauranger att välja mellan.

Aktiviteter

Här är några av våra favoritaktiviteter i Kista.

Järvabadet - Simbassänger

Ärvinge Bollplan - Fotbollsplan

Ärvinge Bollplan är fotbollsplanen belägen vid kanten av bostadsområdet. Den använder konstgräs och används största delen av året. Det finns en liten ståplats som kan rymma cirka 250 åskådare. Läs mer

Kista Racket Center

Gym, badminton, racquetball, pingis och squashfaciliteter. Läs mer

Photograph of Kista galleria

Kista Gallerian

Kista Galleria blev en av de största köpcentrumen i Stockholm när det renoverades år 2002. Köpcentret öppnades redan år 1977 och ligger direkt mellan bostadsområdet och kontorsområdet.

Detta är också där tunnelbanestationen är. Köpcentret har många butiker och restauranger, trots att det har påverkats allvarligt av covid-19-pandemin samt konkurrensen från det närliggande Mall of Scandinavia i Solna.

Parker runt Kista

Kista omges av mycket natur, allt inom gångavstånd! Klicka på namnen nedan för att läsa mer.

Igelbäckens kulturområde

Ärvinge Änger

Ärvinge Ängar är det gröna fältet precis söder om Kista. Dessa fält är en populär destination under somrarna, med många lokalinvånare som är ute för att grilla, umgås eller bara njuta av solen. Detta är också platsen för en fotbollsplan med två mål.

Eggeby Gård & Järva Folkets Park

Eggeby Gård är en av områdets gamla gårdar och nämndes redan på 1300-talet. Många av byggnaderna här härstammar från början av 1900-talet. Gården har sedan 1976 använts som Järva Folkets Park, en park för lokalbefolkningen som används för evenemang och andra sammankomster. Läs mer

Gläntan

Gläntan är det centrala parkområdet. Här hittar du gröna fält, platser för grillning och aktiviteter för barn. Till slut, det är här den stora allmänna lekplatsen är belägen. Lekplatsen renoverades år 2021 och är uppdelad i tre delar – en för de äldre barnen, en för de små och en del med gungor. Läs mer

Järvafältet

En av de vackraste destinationerna i Stockholmsområdet är utan tvekan Järvafältet. Det är en stor och mycket välbevarad naturreservat som omger större delen av Kista. Här hittar du flera sjöar, vackra kullar och gamla herrgårdar samt välbevarade områden med gammal skog. Läs mer

Photograph of Igelbäcken reserve in Kista

Ikoniska byggnader

Att vara norra Europas Silicon Valley har Kista något ovanligt som du inte hittar någon annanstans i Sverige. Klicka på deras namn för att läsa mer.

Kista Science Tower

Victoria Tower

Scandic Victoria Tower är ett skyskrapahotell i Kista-distriktet i Stockholm, Sverige. Det är även känt som Victoria Tower, dock används det skandinaviska namnet för att skilja det från Victoria Tower som utgör sydvästra änden av Palace of Westminster. Det 117 meter höga hotellet är en av de högsta byggnaderna i Stockholm, samt det högsta hotellet i Skandinavien.

Kista Torn

Kista Torn är ett par bostadsbyggnader. Den mindre av de två tornen har 16 våningar och når en höjd av 60 meter. Huvudtornet är 120 meter högt med sina 35 våningar. Detta gör det till den fjärde högsta byggnaden i Stockholm idag. Men det var den högsta bostadsbyggnaden i staden från dess färdigställande 2016 fram till färdigställandet av Norra Tornen 2018.

Kista Convention center

Kista Convention Center, Kistamässan på svenska, ligger precis bredvid Victoria Tower. De 15.000 kvadratmeterna används för mässor och andra evenemang. Detta var också en av platserna i Stockholm som användes under vaccineringen mot Covid-19. Centret drivs av Easyfairs Group.