Skip to main content

Om Solna

Solna är mycket väl beläget mellan centrala Stockholm och den internationella flygplatsen Stockholm Arlanda. Även om Solna är en integrerad del av centrala Stockholm fungerar det som en självständig kommun. Solna har ett omfattande – och växande – nätverk av hållbara kollektivtrafik och är lättillgängligt från andra delar av regionen.

Solna är en av Sveriges snabbast växande kommuner med sex nya stadsdelar som för närvarande byggs. Dagens 85 000 invånare beräknas växa till 100 000 år 2030. Staden Solna är även en populär destination för företag, delvis på grund av dess läge och delvis på grund av det företagsvänliga klimatet samt inkluderande och mångfalden i området som är en höjdpunkt i Solna.

En tredjedel av Solna består av gröna öppna ytor. En tredjedel av Kungliga nationalstadsparken är en del av Solna. Unikheten och den kulturella skönheten i parken är att den inkluderar några av de vackra nyklassiska kungliga palatsen, vilket gör den till ett av de mest besökta rekreationsområdena i staden.

Inbäddad i naturen, skryter Solna med tre naturreservat, flera vikar och sjöar, kända både för sin biologiska mångfald och rekreation.

Område

Solna har utvecklats runt nationalarenan för fotboll, Friends Arena, och Skandinaviens största köpcentrum, Mall of Scandinavia.

Med en unik mix av bostäder, kontorslokaler, restauranger och barer, hotell och andra tjänster. Tillsammans med den närliggande Kungliga Nationalstadsparken är Solna en huvudattraktion för besökare med en snabbt växande gästfrihetsindustri. Många stora företag har flyttat sina kontor hit. Universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna och Karolinska Institutet, ett av världens främsta medicinska universitet, finns också här. Området utvecklar också ett centrum för tertiärvård och världsledande life sciences för att förbättra folkhälsan.

Solna är en inkluderande, livlig och hållbar stad för alla sina invånare. Det är byggt kring kunskap, kreativitet och skapande av upplevelser.

Pendling

Solna är mycket väl ansluten till större delen av staden och Arlanda flygplats. Avstånd till Stockholms citycenter Körning till staden – 11 minuter, cirka 7 km.

Solna Centrum är en knutpunkt för att enkelt kunna ta sig till alla delar av staden.

Solna ligger på den blå linjen på Stockholms tunnelbana. Man kan gå direkt till Kungsträdgården som är stadens centrum. Den närmaste pendeltågsstationen är Sundbyberg.

Solna är också väl ansluten genom stadsbussarna för att ta sig runt till alla närliggande områden, inklusive flygplatsen.

Avstånd till flygplatser

Arlanda flygplats (ARN) – 32 minuter för 29 kilometer för både inrikes- och utrikesflygningar.

Bromma flygplats (BMA) – 15 minuter bort, 6,1 kilometer bort med främst inrikesflygningar.

Stockholm Skavsta Airport (NYO) – 1 timme 15 minuter för 117 kilometer med några lågprisflygbolag.

Nära Solna

En 10 minuters resa från Solna kommer du att hamna i Sundbyberg och Tensta och Kista, vilka är några av de mest kulturellt mångfaldiga områdena i Sverige.

Ulriksdal och Bergshamra är två isflak i Solna där du kan åka skridskor när isen är tillräckligt tjock. Det är vanligtvis mellan januari och mars.

Buss 515 passerar Solna station (Mall of Scandinavia och Friends Arena) på väg till Odenplan i Stockholms västra del. Tidtabell 515 mot Solna station och Odenplan.

Buss 506- (busshållplats vid Svetsarvägen) stannar vid Solna centrum, Karolinska Universitetssjukhuset och vid Sveavägen i Stockholms stadsvästra område.

Museer

Solna har några mycket intressanta museer som man måste besöka när man är i Stockholm.

Haga Park Museum

MC-samlingen

En av Edsbergs slotts uthus döljer ett utmärkt motorcykelmuseum. Det är en privat samling som sträcker sig över mer än 100 år. Här behandlas motorcyklarna som mekaniska konstverk.

Bland de många vintage-modellerna finns Indians, Harley Davidsons och Husqvarnas, men det finns också moderna racingcyklar och ett par futuristiska koncept för att visa hur teknologin har utvecklats. Museet har 400 cyklar i sin reserv och uppdaterar utställningen med 140 cyklar varje några månader för att hålla den fräsch. Läs mer.

Filmstaden

För älskare av svensk film och Ingmar Bergmans verk är detta en pilgrimsort. Mer än 400 filmer spelades in här på dessa studio.

Komplexet byggdes av Svensk Filmindustri (nu SF Studios) år 1919-1920, och nästan alla svenska regissörer och skådespelare från 1900-talet som du kan tänka på har arbetat på den här platsen vid något tillfälle.

Bergman hade särskilt nära kopplingar till Filmstaden, efter att ha lärt sig sitt yrke vid studions olika anläggningar på 1940-talet. Filmstaden är nu ett bostadsområde med en konstnärlig prägel i sina produktionsbolag, biografer och restauranger.

Många av de gamla ateljébyggnaderna är intakta, som Lilla Ateljén, där alla stumfilmer spelades in. Läs mer.

Naturhistoriska riksmuseet

Grundat år 1819, på östra stranden av Brunnsviken, har detta framstående museum varit och är fortfarande beläget i sina nuvarande byggnader sedan 1916. Barnen kommer att bli exalterade över dinosauriefossilerna, medan de flesta av museets utställningar är tillgängliga för yngre sinnen.

De permanenta utställningarna behandlar ämnen som mänsklig historia, mänsklig anatomi, fossiler och evolution, livet i vatten, den naturliga världen i Sverige, polära stammar, klimatförändringar och geologiska underverk som meteoriter. På Cosmonova kan du bli förbluffad av 3D-filmer på IMAX-biografen, som även fungerar som Sveriges största planetarium. Läs mer.

Mall of Scandinavia

Precis bredvid Friends Arena ligger Stockholms största köpcentrum, som blev det näst största i Skandinavien när det öppnade 2015. Det finns några få saker om komplexet som sätter det på en helt annan nivå än de flesta köpcentrum.

Alla stora internationella kedjor som H&M och Zara finns här, tillsammans med över 20 restauranger och oändliga fritidsanläggningar, inklusive en Tesla-butik.

Det finns en bowlinghall, en minigolfbana och en biograf med 15 skärmar, inklusive en IMAX-teater med rekordhöga 500 sittplatser. Besök.

Friends Arena

Byggd år 2012, är Friends Arena hemmaarenan för både det svenska landslaget i fotboll och det lokala laget AIK Solna.

Den har en kapacitet på 54 000 och är den största fotbollsarenan i Norden. Besök.

Parker och naturreservat

Solna har stora parker där det finns gott om plats för promenader, lek, naturstudier, möten, bollspel, picknick och även bara sitta tyst på en bänk. Det finns mycket att upptäcka i dessa utrymmen. I Sverige är naturreservat en av de vanligaste metoderna för att skydda värdefull natur. Det finns för närvarande tre naturreservat i Solna. Varje naturreservat är unikt och har därför sina egna regler för att bevara de naturliga värdena.

Hagaparken

Slottsträdgården Ulriksdal

Den kungliga parkmarken runt palatset är en vacker plats att vandra igenom.

Frukt och grönsaker odlades här för palatset från 1700-talet. Nu är det ett privat företag där man kan köpa färska produkter i en högt belägen miljö.

Om du bara är här för att titta runt, så är växthusen, grönsaksodlingarna och blomsterträdgårdarna alla avkopplande, och det finns ett café som bakar sina egna bakverk. Läs mer.

Bergianska Trädgården

På östra sidan av Brunnsviken ligger en annan magisk trädgård bredvid vattnet.

Grundad för Kungliga Vetenskapsakademien, Bergianska trädgården går tillbaka till 1791 och flyttades till sin nuvarande plats år 1885. Det har vackra byggnader som Victoriaväxthuset (Victoria Growth House), Det Gamla Orangeriet, som rymmer tropiska växter. Edvard Andersons växthus.

Utanför kan man promenera runt grönsaksodlingar, en japansk damm och skog från hela den nordliga hemisfären. Det finns också en härlig plats att meditera vid Brunnsviken. Läs mer

Råstasjön naturreservat

Råstasjön naturreservat är Solnas tredje och nyaste naturreservat. Det ligger i mitten av Solna, bredvid Gamla Råsunda och Arenastaden. I reservatet finns en variation av natur med olika vatten- och markmiljöer. Råstasjön har ett rikt fågelliv med en av länets största kolonier av skrattmåsar och flera häckande rödlistade arter. Det finns också en artrik fladdermusfauna med sju arter. Läs mer

Igelbäckens naturreservat

Igelbäckens naturreservat ligger i norra Solna och omfattar Dammtorp, Brotorp, Överjärva gård, den södra delen av Sörentorp och en del av Ulriksdals slottspark. I reservatet finns en varierad natur med skog och öppen mark, klippformationer och sänkor. I reservatet finns en hundraårig granskog och på klipporna finns tallar som är upp till 200 år gamla. Reservatets våtmarker är viktiga livsmiljöer för groddjur och många andra arter. Genom reservatet rinner Igelbäcken, där den sällsynta fisken grönling finns. Läs mer

Ulriksdal naturreservat

Ulriksdals naturreservat ligger bredvid Ulriksdals slottspark i norra Solna, mellan vikarna Edsviken och Brunnsviken. Största delen av naturreservatet ligger på Stockholmsåsen och består av skog. Särskilt karakteristiska är de tjockstammiga gamla tallarna och områden med bokskog. På reservatets södra stormkulle, Kvarnkullen, finns en öppen terrass med intressant flora, inklusive den skyddade backsippan. I reservatet kan du också se tydliga spår av kulturhistoria, inklusive en av Stockholmsregionens största begravningsplatser från järnåldern. Läs mer.

Ikonisk byggnad

Solna är en plats av historisk betydelse med några av de ikoniska byggnaderna i Stockholm. Det finns palats och slott i parker som var privata egendomar tillhörande kungafamiljen. Parkerna är nu öppna för allmänheten och byggnaden att besöka också.

Gustav III:s paviljong

Ulriksdal slott

En liten bit upp från Haga finns ännu en kunglig palats, detta i barockstil från 1600-talet.

Drottning Hedvig Eleonora hade storslagna planer för palatset som en framtida hem åt sin sonson Prins Ulrik, men barnet dog som spädbarn och planerna skrotades. Största delen av arkitekturen var verk av Nicodemus Tessin den äldre, som byggde många av Sveriges ståtligaste kungliga och adliga egendomar under tidsperioden.

I slutet av århundradet byggde Tessins son orangeriet, som är en del av rundturen och rymmer en del av skulptursamlingen från Nationalmuseum.

Under ditt besök kommer du att gå in i stallarna, där drottning Christina’s kröningskärra från 1650 finns. Läs mer.

Karlbergs slott

På Karlbergskanalen längst i söder i Solna ligger en egendom som användes av Sveriges kungligheter på 1600-talet.

Slottet som vi ser det började byggas 1634 och har sedan slutet av 1700-talet varit en militärakademi. Av denna anledning är interiörerna vanligtvis stängda för allmänheten, men parken är öppen under dagen och vägen längs kanalen är vacker.

På sommaren passerar det ständigt båtar och människor grillar vid vattnets kant.

Några intressanta platser att hitta i parken är en 1700-tals lusthus, ett tempel till Diana och en grav för Pompe, en hund som tillhörde Karl XII. Läs mer.

Edsbergs slott

En smidig bilresa till norra stranden av Edsviken kommer att föra dig till ännu en lyxig fastighet. Edsbergs slott är lätt att upptäcka på långt håll tack vare sin gula fasad och beställdes av Thure Gustaf Rudbeck, en militärman och politiker.

Huset är stängt för allmänheten, men platsen är all den motivation du behöver för att göra resan. På sommaren är utsikten ner längs Edsviken från verandan en njutning. Läs mer.

Solna kyrka

Norra Begravningsplatsen, även känd som Norra kyrkogården, är en sevärdhet i sig och den sista viloplatsen för några av Sveriges mest framstående personligheter under 1800- och 1900-talen.

Alfred Nobel, August Strindberg och Ingrid Bergman är bara några av de berömda begravningarna. I den södra kanten finns den extraordinära Solna kyrka, som består av sammanlänkade byggnader från en 1100-tals romansk fästning.

Rotundan är den äldsta delen av kyrkan och kröns av en ceremoniell kupa och kupa.

Gå in för att beundra 1500-talets takfresker, målade av Albertus Pictor, den mest framstående svenska målaren under perioden. Läs mer.