Skip to main content

Om Sundbyberg

Sundbybergs kommun är den minsta kommunen i Stockholms län och är en av Stockholms äldsta satellitstäder. Det ligger strax norr om huvudstaden Stockholm. Sundbyberg ligger helt inom Stockholms tätort och har en 100% urban befolkning. Även om det är den minsta kommunen, är den mest tätbefolkade.

Sundbyberg var känt under sina tidiga år för sitt öl, sina livliga politiska diskussioner, sina leriga gator, vattenfronter och urbana områden med mycket modernt boende. På de små gatorna i centrala Sundbyberg finns det butiker, restauranger, ett postkontor, banker och andra viktiga tjänster.

Enligt den nya stadsplanen som fastställdes 1941 föreskrevs byggandet av lamellhus, vilket innebär en rektangulär flerfamiljsbyggnad med idealiskt sett fyra våningar, vilket ledde till rivningen av de flesta trähusen i Sundbyberg på 1940-talet.

Medan tegel- eller betongbyggnader bevarades. Många industribyggnader omvandlades till bostadsbyggnader ungefär samtidigt. Med en kraftig ökning av bostadspriserna öppnades vägen för en tätbebyggd förort samtidigt som Sundbyberg snabbt förlorade sin industriella karaktär till en av de finaste stadsmiljöerna i Stockholm. Läs mer.

Område

Centrala Sundbyberg är känt för att vara en av de äldsta och mest genuina delarna av Sundbybergs kommun i Sverige. Under lång tid var Sundbyberg endast ett område med liten jordbruksmässig betydelse och framförallt användes det som en plats för rika familjer i staden att tillbringa somrarna på. År 1863 köptes nästan hela området av Anders Petter Löfström, inklusive Duvbo Herrgård, som började bygga hus där.

Löfström donerade också till kommunen all mark för vägar, gator, parker, skolor, kyrkor och andra allmänna områden som för närvarande har utvecklats till ett vackert område för stadsliv.

Mysig och ståtlig arkitektur, många utomhusmötesplatser och en kort promenad till nästan allt ger Sundbyberg en atmosfär och charm av en modern småstad. Det är både bekvämt och trevligt att träffas i Sundbyberg.

Pendling

Tunnelbana och busservice

Med fem tunnelbanestationer, fjärrtåg, pendeltåg, bussar och ett välbyggt vägnät är det lätt att ta sig till och från Sundbyberg. Dess närhet till Stockholms innerstad, natur och miljö samt anslutning till alla transportnätverk har gjort denna del av staden till ett mycket attraktivt bostadsområde.

Sundbyberg är ansluten till större delen av staden och Arlanda flygplats genom Flygbussarnas flygbusservice precis utanför tågstationen.

Avstånd till tunnelbanestation och spårvagnslinje – 4 minuters promenad från Sundbyberg Centrum.

Sundbyberg är anslutet till city genom buss, pendeltåg och tunnelbana. Inte alla delar av Stockholm har alla alternativ.

Avstånd till Stockholms citykärna Körning till staden – 25 min justera 8,5 km.

Sundbyberg ligger på den blå linjen på Stockholms tunnelbana mot Hjulsta. Man kan gå direkt till Kungsträdgården som är stadens centrum.

Sundbyberg är också väl förbunden med stadsbussarna för att ta sig runt till alla närliggande områden, inklusive flygplatsen.

Avstånd till flygplatser

Arlanda flygplats (ARN) – 40 minuter för 35 km för både inrikes- och utrikesflygningar.

Bromma flygplats (BMA) 14 minuter bort, 3,5 kilometer bort med främst inrikesflygningar.

Stockholm Skavsta Airport (NYO) ligger 1 timme 25 minuter bort, och är beläget 110 km från Stockholm. Det är en knutpunkt för några lågprisflygbolag.

I närheten av Sundbyberg

Att befinna sig på den blå linjen norr om Stockholm centralstation innebär att det är nära till flera områden i Stockholm som man kan ta sig till.

Solna

Tio minuter bort från Sundbyberg ligger Solna. Ett centrum för företag och gästfrihet. Det är hem för Karolinska institutet, ett av världens främsta medicinska universitet, Friends Arena, Mall of Scandinavia och många berömda parker. Solna är en inkluderande, livlig och hållbar stad för alla sina invånare. Det är byggt kring kunskap, kreativitet och att skapa upplevelser. Läs mer.

Kista

Ofta kallat Sveriges ”Silicon Valley”, är det hem för flera huvudkontor för svenska IT- och teknikföretag samt de svenska kontoren för flera internationella samarbeten. Kista är en av de mest mångkulturella smältdegelna i Stockholmsområdet. Det är också ett mycket stort bostadsområde. Kista är populärt för att ha de bästa alternativen för företagslägenheter i Stockholm. Lägenheter som passar alla oavsett livsstil och budget. Läs mer.

Sundbyberg Centrum

I Sundbyberg Centrum kan man hitta allt från små butiker och livsmedelsaffärer till ett museum och Folkets hus. En mycket livlig centrum för både de som bor i Sundbyberg och de som bor i närliggande områden.

Runt omkring centrum finns det fler platser för de som är sugna på kaffe eller vill ha något att äta. Sundbybergs centrumförening inkluderar bland annat McDonald’s, Café Cino, Princess, Shiro Sushi och Story Hotel. Men det finns också både restauranger och caféer som inte är anslutna till föreningen. Ett brett utbud av butiker och tjänster som gör det att bo i Sundbyberg till en absolut nöje. Läs mer.

Parker runt Sundbyberg

Även om Sundbyberg är den minsta kommunen har den faktiskt ganska många parker och till och med ett naturreservat. Här är några av dem som vi rekommenderar att man besöker när man är här.

Marabou Park

Tornparken

Tornparken är en park i centrala Sundbyberg. Bland annat fanns det en plaskdamm, en lekplats och en fotbollsplan där, men det fanns också fritidsaktiviteter. Midsommar firades även här varje år, arrangerat av Sundbybergs Hembygdsförening.

Parken är uppkallad efter Vattentornet i Sundbyberg, som ligger där.

Tornet är 27 meter högt och har fem våningar, inklusive cisternen på femte våningen. På toppen av tornet finns en terrass. År 2005 beslutades det genom en folkomröstning att tornet skulle återuppbyggas till ett café. Läs mer.

Lötsjön

Lötsjön är en liten sjö i Sundbyberg, en kommun norr om Stockholm, Sverige. Den grunda sjön har ett rikt utbud av vattenfåglar och en fontän. En promenad på cirka. 1,4 km lång sträcka leder runt Lötsjön. Simning i sjön är förbjuden.

Sjön Råstasjön ligger i nära anslutning till öster om Lötsjön. En mycket centralt belägen vandringsled. Stigen löper runt Råstasjön och Löjtsjön längs trevliga promenadvägar och genom naturreservatet Lötsjön-Golfängarna. Här får du möjlighet att uppleva rikt fågelliv, ett mysigt café och den magnifika Friends arena. Vägen runt sjön är en mycket populär träningsrunda bland löpare, cyklister och människor med barnvagnar. Läs mer.

Lötsjön-Golfängarnas naturreservat

Lötsjön och Golfängarna är hjärtat av det centrala parklandet som sträcker sig från Rissne äng till Råstasjön i Solna. Lötsjön är en fågelsjö och en rekreationselement i landskapet.

Lötsjön-Golfängarnas naturreservat etablerades år 2017. Det täcker ungefär 26 hektar.

Området är mycket välbesökt och korsas av flera gång- och cykelvägar. De naturliga värdena i området är främst kopplade till sjön och fågellivet, strömmen, skogssluttningarna och de gamla träden. I området finns flera växt- och djurarter som är listade som hotade arter i Sverige, samt ytterligare arter som signalerar att området har höga naturvärden.Här finns utrymme för rekreation, lek och motion samt avkoppling, vila och mental återhämtning under alla årstider. Läs mer.

Solparken

Solparken är belägen som en knutpunkt i Duvbo. Här möts flera gator och intill finns intressanta byggnader som är viktiga för områdets identitet. Parkrummet består av öppna gräsytor, delvis omgivna av björkar. Från en central punkt med en flaggstång strålar fyra grusvägar ut. Längs kanterna av centrum finns några låga sommarblomster- och rosplanteringar samt några bänkar. Parken är en samlingsplats för många Duvbobors, men används också av många som kommer från det närliggande ålderdomshemmet Ekbacken.

Solparken hette tidigare Granparken, efter parkens träd på den tiden, men bytte namn när granarna ersattes av björkar och gångvägar lades ut i ett solstrålemönster. I parken står fortfarande det gamla ”Spruthuset” som ett kulturellt monument från förr. Vid brandlarm samlades kommunens brandkår här. Idag används huset av Duvbos villaförening, som även använder parken för den årliga vårmarknaden. Läs mer.

Kanalparken

Kanalparken är en långsträckt park mellan Duvbo och Hästhagen. Parken är 450 meter lång och ungefär 20 meter bred och har en sluttande och lätt kuperad terräng. I ett rum omgivet av häckar som vi kallar Farmors Plats, finns exotiska och blommande växter såsom olika arter av magnolior, tulpanträd, kinesiska träd och rödblommiga kastanjer. I centrum finns skulpturen Sittande kvinna, som skapades av Torsten Fridh och är en gåva från Balder till staden Sundbyberg. Läs mer.

Stamgårdsparken

Parken renoverades år 2016/2017 efter att tillfälligt ha använts som område för en förskola och förskolegård. Stamgårdsparken är idag en park med en viss lekfunktion. Det finns gungor, en sandlåda och en karusell. Parken har fleråriga planteringar, picknickområden, en stor äppelodling, sittplatser och ängsområden. Alla häckar består av bärbuskar som vinbär, hallon, aronia, blåbär och krusbär. Läs mer.

Ikoniska byggnader

Som den minsta kommunen har Sundbyberg definitivt några härliga platser att besöka. Här är några vi rekommenderar.

Vattentornet

Signal Fabriken

Story Hotel Signalfabriken är beläget i en byggnad från 1800-talet, tidigare en brandstation och stadshus. Dess urbana industriella estetik mjukas upp med lyxiga möbler, vilket uppmuntrar till övernattningar och långa mysiga middagar med gamla och nya vänner.

Stämningen är cool och livlig men ändå avslappnad och avspänd, vilket lockar turister, affärsresenärer och lokalbefolkningen att umgås och mingla. Läs mer.

Omnipollos Kyrka

Allt började år 2008, när några vänner började brygga öl tillsammans hemma i det de kallade Sundbybergs köksbryggeri. De blev ganska populära och ville ha en ny plats. När de inte kunde hitta något passande, tills en osannolik förslag blev verklighet. En gammal kyrka. Nej, inte mass: bardrift utan till Omnipollo’s Church (Omnipollos kyrka).

Idag erbjuder de en unik atmosfär och upplevelse där man kan ta en avslappnad drink. Från den upphöjda baren kan du sippa på en öl och titta ner på bryggeriet som är beläget i det som en gång var koret. I framtiden hoppas ägarna kunna förbättra den estetiska upplevelsen ännu mer genom att lägga till ett konstmuseum på platsen. Läs mer.

Krutbanan

Städerna Solna och Sundbyberg var en gång hem för järnvägsspår som användes för att transportera viktig militär last över landsbygden. Spåren gick från Norra stambanan strax norr om Ulriksdal till Tygförvaltningen. De var gömda i skogen och användes främst för att flytta ammunition. Så här fick dessa mystiska spår sitt namn.

De faktiska spåren togs bort för länge sedan, men vid slutet av vägen kommer besökare att hitta en plattform bredvid en förseglad grind som leder till en mystisk kulle. Dessa militära bunkrar och faciliteter visar platsens historia.

Idag är Krutbanan ett populärt rekreationsområde, men få vet att dessa stigar var grunden för en militär järnväg. Läs mer.