Skip to main content

Om Vasastan

Vasastan ligger i hjärtat av Stockholm både geografiskt och vad gäller stadslivet. Det är hem för konstgallerier, teatrar, den världsberömda handelshögskolan Handelshögskolan, några av stadens mest firade restauranger samt den vackra Stockholms stadsbibliotek. Invånarna i Vasastan riskerar aldrig att bli uttråkade, hungriga eller törstiga – det finns alltid något att äta, dricka eller se. Förutom att representera många av de saker som gör Stockholm till huvudstaden i Skandinavien, har det också några av sina mest ikoniska parker.

Från Stockholms bästa pizzeria till en Michelin-stjärnad sushi på Sushi Sho och den bästa ramen, maten är otrolig. Vandra aimlöst, stanna för en väl-bryggd kaffe, ta en tupplur i en park och sedan dra dig tillbaka till en bistro på en sidogata för ett glas eller två vin bland avslappnade lokalbor.

Den klassiska stadsplanen är till stor del bevarad. Vasastan byggdes från 1880-talet fram till nästa decennium och visar upp utvecklingen av art deco och tidig modernistisk arkitektur. Odenplan är en viktig transportknutpunkt, med pendeltåg, tunnelbana och bussar. En huvudattraktion i Vasastan är alternativ och second-hand shopping i små butiker (med de flesta av Stockholms kvarvarande skivbutiker), samt konstgallerier.

Område

Vasastaden, eller informellt Vasastan, är en 3,00 km2 stor stadsdel i centrala Stockholm, Sverige, och är en del av Norrmalms stadsdelsområde med en befolkning på cirka 60 000 invånare. Gatorna i Vasastan är väldigt hemtrevliga eftersom Vasastan är främst ett bostadsområde. Men det finns också mycket konst och kultur att utforska i denna norra stadsdel i Stockholm.

Vasastan ligger vid norra kanten av innerstaden i Stockholm, med Kungsholmen i väster, Östermalm i öster och citycentrum i söder. Ända fram till 1880-talet var det platsen för flera stora gods. Men när befolkningen i Stockholm växte exponentiellt i kölvattnet av industrialismen var staden i desperat behov av nytt boende. Vasastans fält var ett av områdena som ansågs vara lämpliga för ombyggnad. De flesta byggnaderna är från början av 1900-talet, även om du också hittar flera exempel på samtida arkitektur, såsom höghusen Norra Tornen.

Pendling

Vasastan har tre av Stockholms mest välplacerade tunnelbanestationer på den gröna linjen. Dessa finns på – Rådmansgatan, S:t Eriksplan och Odenplan Den senare är också en hållplats för den kommunala pendeltåget som kallas Pendeltåget och har en hållplats här nu.

Av de fem huvudbusslinjerna går 4 (2, 3, 4 och 6) mycket regelbundet genom detta område. Sveavägen och Odengatan, vilka är två av stadens viktigaste gator, korsar varandra i detta område. Hela Vasastan är mycket gång- och cykelvänligt också. De flesta platser är inom gångavstånd. Parkeringar finns tillgängliga men är dyra.

Avstånd till flygplatser

Arlanda flygplats (ARN) – 27 minuter för 35,6 km för både inrikes- och internationella flygningar.

Bromma flygplats (BMA) – 14 minuter bort, 7,3 km, främst inrikesflygningar.

Stockholm Skavsta Airport (NYO)
– 1 timme 20 minuter för 105 km med anslutning till några lågprisflygbolag.

T – Centralen
– 6 min 1,9 km anslutning till hela Sverige genom tågsystemet.

I närheten av Vasastan

Vasastan, som ligger i hjärtat av staden geografiskt och kulturellt sett, ligger nära några av de mest besökta platserna i Stockholm. Stockholm central ligger mindre än 2 km bort, det finns många upplevelser att bo här.

Som ett centrum för konst och kultur hittar du även de finaste exemplen på svensk samtidskonst i Vasastans galleridistrikt runt Vanadisplan i den nordvästra delen av området.

Stadspromenader och utforskning av Stockholm

Om du har lite tid att promenera runt och upptäcka Vasastan, skulle man inse att stadskärnan är så nära att gå till, man kan nå varje del av Stockholm härifrån. Eriksplan, Odenplan, T-Centralen & Norrmalm. Det är bokstavligen nära till allt. De bästa parkerna, bästa shoppingen, allt historiskt och ikoniskt som gör Stockholm till den stad den är. Så om man väljer att bo här är det i stort sett hjärtat av staden.

Aktiviteter

Att gå ut i Vasastan är att se några av stadens mest kända, ikoniska och viktiga platser.

De sköna konsterna kan avnjutas på något av Vasastans flera museer. Bonniers Konsthall, Sven-Harrys konstmuseum, Carl Eldhs ateljémuseum och Strindbergsmuseet är alla belägna i området och erbjuder var och en ett unikt program. Den som är intresserad av digital kultur har också flera alternativ. Inferno Online, en av Stockholms största spelhallar, ligger i området. Nästa dörr till Inferno finns Red Bull Gaming Sphere, en annan spelhall men den här riktar sig till en vuxen publik med en bar som serverar kalla drycker och öl. Och inne i biljardhallen RoQ hittar du arkadhallen Hey STHLM!, med flipperspel och arkadmaskiner redo att testa dina reflexer.

Här är några som vi rekommenderar att man måste se.

Bio Capitol

Carl Eldhs Ateljémuseum

Besök den unika träbyggnaden som är byggd här i Vasastan från 1919 och njut av en skyddande miljö med panoramautsikt över Brunnsviken och Haga Park. Carl Eldhs Ateljémuseum rymmer flera hundra skulpturer av en av Sveriges mest framstående skulptörer. Även tillfälliga utställningar. Carl Eldhs Ateljémuseum är främst öppet under sommartid och erbjuder guidade turer på engelska en gång om dagen. Läs mer.

Hej STHLM

Bakrummet på spelhallen RoQ är upplyst av de starka ljusen och skärmarna från över 30 arkadmaskiner, redo att sluka dina mynt. Här på Hey Stockholm! hittar du både välkända arkadklassiker och svårfunna japanska spel. Testa dina reflexer med Ikaruga, utmana en vän i Pop’n Music eller kör längs molniga höglandet i Outrun 2. Läs mer.

Sven-Harrys konstmuseum

Denna skinande sexvåningsbyggnad med en mässingsfasad rymmer en konstgalleri, museum, restaurang och takterrass. Den förmodligen mest unika egenskapen hos museet är kopien av Sven-Harrys tidigare hem, en herrgård från 1700-talet som har återskapats på dess område.

Besökare kommer att kunna kliva över tröskeln till Sven-Harrys ”hem” och njuta av konstsamlingen han omsorgsfullt har byggt upp under de senaste 35 åren. I den stora ljusa konstgalleriet visas mångfasetterade utställningar främst av svenska samtidskonstnärer. Det finns regelbundna rundturer och program relaterade till pågående utställningar. Läs mer.

Strindbergmuseet

Blå tornet – ’The Blue Tower’ är den sista bostaden för den berömda svenska författaren, dramatikern och konstnären August Strindberg (1849-1912). Besök detta hem, bestående av ett sovrum, matsal och arbetsrum. Strindbergs bibliotek är öppet i samband med utställningen. Utställningen ’Strindberg i centrum’ visar böcker, foton, ålningar och artefakter. Läs mer.

Laserfortet

För de som söker spänning och underhållning är Laserfortet redo att imponera på dig. Laserfortet är stolt över att vara Stockholms nöjescentrum genom att erbjuda olika aktiviteter, såsom teambuilding-spel, utflykter och fester. Två aktiviteter, nämligen Prison Island och Laserforce, är redo att ta dig till en helt ny nivå av spelupplevelse. Laserforce är också känt som Stockholms modernaste laserarena. För de som vill träffas och ha en lekfull eftermiddag är Laserfortet absolut det bästa valet för dig. Läs mer.

Red Bull Gaming Sphere Stockholm

Red Bull Gaming Sphere är ett spelningscenter som riktar sig till vuxna spelare. Förutom en omfattande maskinpark med spel-PC:ar och spelkonsoler, finns det en bar som säljer öl, drinkar, vin och hamburgare. Tillbringa en kväll med att slipa på dina färdigheter i Starcraft och CS: GO, eller ha en avslappnad spelkväll med dina vänner i Tekken eller FIFA. Läs mer.

Parker runt Vasastan

Vasastan är hem för några av de mest ikoniska parkerna som Stockholm har. Man kan inte missa att besöka. Här är de.

Tegnérlunden

Vasaparken

Vasaparken är en livlig och vacker mötesplats i centrala Stockholm. Här kan barn träffas och äta glass från den populära gelaterian Snö, hoppa på studsmattan, spela fotboll eller bara springa runt. På vintern förvandlas en del av Vasaparken till en skridskobana. Detta är också den valda banan för många av Vasastans joggande invånare.

Vasaparken ligger mitt i Vasastan-distriktet, nära både S:t Eriksplans och Odenplans tunnelbanestationer. Parken är en älskad oas för stockholmare som bor inne i staden och har en fotbollsplan, klätterställning och en grönskande miljö som belönades med Siena-priset 2007; Arkitekter Sveriges pris för landskapsarkitektur. Med andra ord finns det massor av platser för en picknick eller en glasspaus. Under vintern finns det en skridskobana här. Läs mer.

Observatorielunden

Bullret från staden verkar oändligt långt borta i lunden på kullen. Observatorielunden är en grön oas bara ett stenkast från den pulserande Drottninggatan. Precis som namnet antyder finns det en observatorium i parken som går tillbaka till 1700-talet. Ena flygeln, från slutet av 1800-talet, rymmer Kafé Himlavalvet, känt för sina läckra våfflor och toppings från en speciell våffelmeny. Caféet och dess uteservering är öppna året runt förutom i januari.

Beläget mitt i centrum av Vasastan, etablerades detta tidigare observatorium för 300 år sedan och det är en av de historiska juvelerna i Vasastan. Den intilliggande parken ses som en oas i stadens centrum, vilket gör det möjligt för lokalbefolkningen att njuta av de gröna landskapen och den eleganta trädgården. Parken kan vara fullpackad på helgerna, eftersom svenskar älskar att picknicka under den milda nordiska solen. Läs mer.

Vanadislunden

Vanadislunden, uppkallad efter den nordiska gudinnan Vanadis/Freja, är en av Stockholms största parker. Här hittar du flera klätterställningar, gångstigar bland träden och en fantastisk utsikt över Stockholm. Under sommarmånaderna kan du också ta ett dopp i utomhuspoolen Vanadisbadet. Läs mer.

Ikoniska byggnader

Som ”Silicon Valley” i norr har Kista något ovanligt som du inte hittar någon annanstans i Sverige. Klicka på deras namn för att läsa mer.

Stockholms stadsbibliotek

Bonniers Konsthall

Bonniers Konsthall är en plats för svensk och internationell samtidskonst i centrala Stockholm. Den triangulära glasbyggnaden designades av Johan Celsing och ligger precis vid järnvägsspåren, mellan centralstationen och Sankt Eriksplan.

Denna ambitiösa galleri håller kulturälskare sysselsatta med en fräsch dos av internationell samtidskonst, samt en läsrum, ett fantastiskt café och en livlig…Läs mer.

Gustav Vasa Kyrka

Gustaf Vasa kyrka är en kyrka belägen i Vasastadens distrikt i Stockholm, Sverige. Invigd år 1906 och uppkallad efter 1500-talets kung Gustav Vasa, ritades den av arkitekten Agi Lindegren i barockrenässansstil. Belägen mellan två livliga avenyer delvis kantade av träd reser sig dess kupa 60 meter (200 fot) över den närliggande Odenplan-platsen. Golvytan är i form av ett grekiskt kors och rymmer 1 200 personer, vilket gör den till en av de största kyrkorna i Stockholm. Läs mer.

Norra Tornen

Norra Tornen (på engelska, Northern Towers) är ett par höghus belägna i Vasastadens distrikt i Stockholm, Sverige. Öppnades år 2018, den östra tornet är 125 m (410 ft) högt och består av 36 våningar. Västtornet öppnades år 2020 och är 110 m (360 ft) högt, med 33 våningar. Komplexet består av 300 bostadsenheter och byggstart ägde rum på hösten 2015. Läs mer.