Skip to main content

Om Västra Skogen

Västra Skogen är mycket bekvämt beläget i utkanten av Solna, närmast innerstadsområdena Kungsholmen och Vasastan. Dess närhet till både naturen och Stockholms centrum gör det till en idealisk plats för dem som gillar skogen men inte vill bo alltför långt bort från stadens centrum. Invånarna i Västra Skogen har också förmånen att bo nära den vackra strandpromenaden som inkluderar Pampas Marina och Huvudsta strandbad.

Grönområden & Haga Slott

Västra Skogen är precis som namnet säger. En skog. Mycket nära detta område hittar du Karlbergs slott som, förutom att vara en vacker destination byggd på 1600-talet, har flera kartlagda löpspår runt egendomen. Västra Skogen är hem för HKH Victoria, Sveriges kronprinsessa. Haga slott och dess intilliggande park är en mycket populär mötesplats för många invånare i Solna och norra Stockholm.

Det är förmodligen den största parken i Stockholm med många bekvämligheter som flera lusthus, paviljonger samt den mycket populära akvariet och Fjärilshuset där du kan gå igenom en vacker botanisk trädgård bland minst 700 fjärilar av många olika färgglada varianter.

Det är en otrolig plats att bo på om man flyttar och bor eller till och med besöker Stockholm.

Område

Västra Skogen eller Ingentingskogen bildade ett bergigt och skogbeklätt utomhusområde till Nya Huvudsta kommunala samhälle fram till mitten av 1960-talet. Området ägdes ursprungligen av Karlbergs slott och tillhörde arrendegården Ingenting. Västra Skogen, till skillnad från den intilliggande järnvägssamhället Huvudsta, var glest befolkat.

En av Västskogens mer kända byggnader var Ekelund eller Eklundskrogen, ett värdshus som nämns i Carl Michael Bellmans poesi. Den sista byggnaden på restaurangområdet, Ekelunds gård, revs år 1973.

Västra Skogen köptes i början av 1960-talet av Solna stad från staten och införlivades i stadsdelen Huvudsta. Mellan 1965–1975 utvecklades både Västra Skogen och det intilliggande centrala Huvudsta till moderna bostadsområden. Dagens gatunätverk lades också till då.

År 1922 drogs den första busslinjen från Stockholm till Västra Skogen och Huvudsta längs dagens Karlbergs Strand.

Pendling

Det här området är väl anslutet till både förorterna och Stockholms centrala delar genom sin tunnelbanestation och närhet till pendeltågsstationen som lätt kan nås med buss. Västra Skogen är ansluten till city genom buss, pendeltåg och tunnelbana. Inte alla delar av Stockholm har alla alternativ.

Avståndet till Stockholms innerstad är bara 10 minuter.

Västra Skogen ligger på den blå linjen på Stockholms tunnelbana mot Hjulsta. Man kan gå rakt till Kungsträdgården som ligger mitt i centrum.

Västra Skogen är också väl ansluten genom stadsbusslinjer för att ta sig runt till alla grannområden, inklusive flygplatsen.

Avstånd till flygplatser

Arlanda flygplats (ARN) 29 minuter för 37,5 km för både inrikes- och utrikesflygningar.

Bromma flygplats (BMA) 8 minuter bort, 4,7 km, främst inrikesflygningar.

Stockholm Skavsta Airport (NYO) 1 timme 17 minuter för 105 km, med anslutningar från några lågprisflygbolag.

T – Centralen – 8 minuter 4,8 km anslutning till hela Sverige genom tågsystemet.

I närheten av Västra Skogen

Att vara på den blå linjen norr om Stockholms centralstation gör det möjligt att nå ganska många områden i Stockholm.

Solna

Tio minuter från Västra Skogen ligger Solna. Det är en unik mix av bostäder, kontorslokaler, restauranger och barer, hotell och andra tjänster. Det är ett centrum för affärer och gästfrihet. Det är hem för Karolinska institutet, ett av världens främsta medicinska universitet, Friends Arena, Mall of Scandinavia och många kända parker. Solna är inkluderande, livlig och hållbar för alla sina invånare. Det är byggt kring kunskap, kreativitet och att skapa upplevelser. Läs mer.

Kista

10 minuter bort finns också Västra skogen, ofta kallad Sveriges ”Silicon Valley”. Här finns flera huvudkontor för svenska IT- och teknikföretag samt svenska kontor för flera internationella samarbetspartners. Kista är inte bara kontor eller ett kommersiellt centrum. Det är också ett mycket stort bostadsområde. Kista är populärt för att ha de bästa alternativen för företagslägenheter i Stockholm. Lägenheter som passar alla oavsett livsstil och budget. Läs mer.

Aktiviteter

Västra Skogen är känt för sina roliga och äventyrliga aktiviteter. Här är några av våra favoriter.

Twisted Keys Escape Room Stockholm

Paddla i Pampas

Kajakuthyrningsföretag som är en riktigt rolig aktivitet att göra i sjöarna runt Västra skogen. Läs mer.

Kitesurfingcenter Stockholm

När du tar dina drakflygningslektioner med oss på Kiteboard Center kommer du att få expertutbildning från Sveriges högst utbildade och mest erfarna IKO-instruktörer. Du kommer att erbjudas säkra och trygga kitekurser, anpassade efter din utveckling och en väl genomtänkt plan för din fortsättning och utveckling. Vi erbjuder Sveriges bredaste utbud av kvalitativa kitesurfinglektioner och kurser som startar varje dag, året runt. Läs mer.

Stockholm Naturaktiviteter

Som ett professionellt företag inom ekoturism, är vi experter på att hjälpa dig att planera din perfekta semester. Inte bara vilken semester som helst, utan verkligen exceptionella resor fyllda med inspirerande och berikande upplevelser. Vi tror på att se världen på det mest unika sättet möjligt, och vi vill dela med oss av vår kunskap och passion för resor och turism med alla de som vi guidar.

Huvudsta Gallerian

I Huvudsta Centrum hittar du butiker, caféer och restauranger samt tjänster som tandläkarmottagning, frisör och gym. Vårt center är en naturlig samlingsplats för de som bor eller arbetar i området. Huvudsta Centrum invigdes år 1972 och har sedan dess förenat Solna-invånarna.

Under de senaste åren har centrumet genomgått en ansiktslyftning där både insidan och utsidan har renoverats, vilket har skapat ett ljusare och luftigare centrum. Huvudsta Centrum fungerar perfekt både för dem som bor i närheten men också för dem som vill kunna utföra sina ärenden smidigt och enkelt. Läs mer.

Parker runt Västra Skogen

Västra Skogen omges av mycket natur, allt inom gångavstånd! Klicka på namnen nedan för att läsa mer.

Uggleparken

Hagaparken

Hagaparken är en engelsk landskapspark med många monument i sina gränser. Grundad av kung Gustav III nära slutet av 1700-talet och var en föredragen kunglig egendom för efterföljande monarker.

Sedan 1922 har Hagaparken varit hem för Kungliga begravningsplatsen, där de flesta medlemmarna av den kungliga Bernadotte-familjen har lagts till vila. På grund av sin stora yta och det stora antalet attraktioner inuti parken är Hagaparken en plats som alla alltid besöker i Solna. Läs mer.

Bergius botaniska trädgård

Välkommen till Bergianska trädgården. Ideellt belägen vid Brunnsviken, en vik av Östersjön, är trädgården en del av stadens nationalpark, skyddad enligt lag för att bevara natur- och kulturvärden för framtiden. Det primära målet för Bergius botaniska trädgård är att stödja undervisning och forskning om växtmångfald, men trädgården är även en rekreationsplats och en källa till botanisk kunskap för alla sina besökare. Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet ägs och förvaltas trädgården idag av Kungliga Vetenskapsakademien och Stockholms universitet. Läs mer.

Hornsbergs Strand

Hornsberg strand är en riktigt härlig plats med en vacker utsikt över sjön och med restauranger och barer längs gatan. Du kan sola på gräs, träplankor eller stenar. Bra ställe att umgås på under sommarkvällar. Fungerar bra både med företag och utan trevliga människor som tittar på platserna. Enkel tillgång till stegar om du vill ta ett dopp.

Ikoniska byggnader

Som en historisk del av Stockholm har Västra Skogen några ikoniska byggnader värda ett besök.

Karlberg Slott

Kristinebergs Slottsparken

Denna park ligger intill Kristinebergs slott och daterar tillbaka till 1600-talet. Parken har förnyats i samband med stadsutvecklingen på Nordvästra Kungsholmen. I parken finns en mycket populär lekplats.

På slottets södra sida finns Apple Park med olika fruktträd i raka rader som sträcker sig från slottsbyggnaden. Delar av slottet rymmer Kristinebergsskolan och andra delar fungerar som privata bostäder. Stora värdefulla ekar finns på de omgivande sluttningarna.

I den sydligaste delen av parken finns en anläggning för ban-golf. Golfbanan har en litterär tema inspirerad av de omgivande kvarteren där gatorna är uppkallade efter berömda svenska författare. På norra sidan av slottet finns den historiska axeln med dubbla lindalléer delvis kvar. Parken gränsar till intilliggande Kristinebergs idrottsplats. Nästa vid avenyn ligger den mycket populära lekplatsen som kallas ”Uggleparken”. Lekplatsen kallas ofta så eftersom den kännetecknas av två stora träugglor. Läs mer.

Guldporten

San Francisco är inte den enda staden med en firad gyllene port. När du är i Västra Skogen, se till att besöka Guldporten som bokstavligen översätts till ”gyllene port”. Det är ett konstverk/monument av konstnären Björn Evensen och invigdes år 1971. Denna gnistrande bronsbåge är en plats för lugn eftertanke och en perfekt plats att uppskatta utsikten över vattnet och den mycket typiska svenska naturen som omger den.

Norra begravningsplatsen

Norra Begravningsplatsen, bokstavligen ”Den norra kyrkogården” på svenska, är en stor kyrkogård i Stockholmsområdet, belägen i Solna kommun. Invigd den 9 juni 1827, är det en begravningsplats för ett antal svenska framstående personer.

Den Norra begravningsplatsen (NBG) öppnade sina portar år 1700 och är den största kommunala kyrkogården i regionen med cirka 110 tunnland och över 40 000 gravstenar. Kyrkogården ägs och drivs av Providence Parks Department och innehåller en eklektisk samling begravningskulpturer som sträcker sig från enkla skiffermärken till påkostade mausoleumstrukturer. Läs mer.