Skip to main content

Att hitta boende i Sverige kan vara en riktig utmaning. Inte bara för förstagångsbesökare, utan för alla som letar efter en plats att kalla hem. De kommer att uppleva utmaningar med bostadsbristen i Stockholm och över hela Sverige.

Låt oss hjälpa dig att gå igenom några grundläggande fakta om den svenska hyresmarknaden för att underlätta för dig att bosätta dig och hitta rätt boende som passar din resa, oavsett om det är en semester, kort projekt, affärsresa eller en långsiktig flytt till Sverige.

Varför är det så svårt att hitta boende i Sverige?

Den enklaste förklaringen är att efterfrågan är mycket större än tillgången. Detta är särskilt fallet i större städer som Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. Byggandet av lägenheter över hela Sverige har halkat efter och ligger fortfarande efter på grund av de höga kostnaderna och den långa byggtiden. Medan befolkningen i städerna har växt snabbt och skapat en brådskande brist på boende, är det en av de stora utmaningarna med att flytta till Sverige.

Så, om du har svårt att hitta ett hem, tillfälligt eller långsiktigt, kom ihåg att du inte är ensam i samma båt. Du delar den här utmaningen med alla andra internationella personer som flyttar till eller besöker Sverige, samt resten av den svenska befolkningen.

Vad du kan göra för att öka dina chanser att hitta boende

Det finns många saker du kan göra för att öka dina chanser att hitta boende på den svenska hyresmarknaden.

Justera dina förväntningar.

Ingen vill egentligen höra detta, men att anpassa dina förväntningar till verkligheten kommer dramatiskt öka dina chanser att hitta en plats att bo på. När inställningen är att det kommer att bli utmanande, då blir det att ta sig an en utmaning mer och mer. Bara för att ge dig en idé om hur hyresmarknaden ser ut, är dessa ganska normala prisintervall för boenden i Stockholms innerstad.

Ett rum i sex månader kan gå för cirka 4 500-5 000 SEK per månad.

En 1-rumslägenhet för 6 månader kan kosta cirka 8 000-10 000 SEK per månad.

En 2-rumslägenhet, under 6 månader kan kosta cirka 13 000-15 000 SEK per månad.

Även om du har råd att betala dessa priser eller till och med högre, kan det vara svårt att hitta en i det område du önskar. På ett roligt sätt kan man verkligen utforska staden och olika stadsdelar samtidigt som man tittar på lägenheter. En rundtur i Stockholm för att hyra bostad.

b) Okonventionellt tillvägagångssätt

Dina chanser att hitta boende ökar betydligt ju längre bort från stadens centrum du är villig att bo. Efterfrågan på lägenheter nära stadskärnorna är enorm. Men frågan du borde ställa dig själv är: Behöver du verkligen bo mitt i staden?

Stockholms stad har ett av världens bästa lokaltrafiksystem. Man kan ansluta var som helst i staden och runt om i Sverige med detta system. Dessutom är Stockholms tunnelbanestationer öppna konstgallerier. Förbluffande utrymmen som skildrar stadens historia, konst och berättelse. Att göra pendling till mer än bara nöje, utan till ett äventyr. Läs mer.

Områdena som betraktas som ”staden” i Sverige är vanligtvis ganska små och de omgivande områdena kan vara bara 10, 15 eller 20 minuter bort med kollektivtrafik (som är pålitlig, snabb och väl samordnad).

c) Skriv en enastående hyresansökan

Intressant sak i Sverige, precis som en jobbansökan finns det en hyresansökan. Bristen på bostäder på hyresmarknaden gör ansökningsprocesserna mycket konkurrenskraftiga. Att skriva en hyresansökan som verkligen sticker ut från mängden kommer att öka dina chanser att hitta en lägenhet i Sverige.

Långsiktiga kontrakt vs. Kortvariga kontrakt.

Under den första månaden av att flytta till Sverige, eller när man börjar leta efter boende, kommer man att upptäcka att det är lättare att få tag på ett korttidskontrakt än ett långtidskontrakt. De flesta som planerar att stanna under en längre tid kommer att leta efter något mer bestående – ingen tycker om att flytta var tredje månad. Men att välja ett kortvarigt kontrakt kan ha några betydande fördelar – särskilt i början av din vistelse i Sverige.

Korta kontrakt

Om du nyligen har kommit hit och letar akut efter en plats att bo på? Då rekommenderar vi att du letar efter kortvariga avtal. Att veta att du snart måste flytta igen kanske inte är din dröm, men att välja ett korttidskontrakt har sina fördelar. Här är de:

Många lägenheter att välja mellan: många väljer att hyra ut sina lägenheter när de åker på semester eller arbetar utomlands. Så det finns många fler korttidskontrakt än långtidskontrakt.

Färre konkurrenter: Personer som redan bor i staden letar efter långsiktiga hyresavtal, så du kommer att hitta färre personer som söker efter dessa lägenheter.

Lägre pris: Korttidskontrakt är vanligtvis lite bättre prissatta (1 till 3 månader)

Lär känna staden innan du bosätter dig permanent: När du väl är i staden och har en tydligare idé om var du vill bo, hur svenska lägenheter ser ut och vad din nettolön är (om du redan har ett jobb) kan du söka efter något mer permanent.

Långsiktiga avtal

Att hitta ett långsiktigt kontrakt är det som de flesta människor letar efter. Att kunna slå sig till ro och fokusera på att komma igång med sitt liv istället för att vara i sökandet efter en ny plats att bo på är ett viktigt steg. Det finns dock några saker att tänka på:

Den ettåriga gränsen: De flesta långsiktiga kontrakt är på 6 månader med möjlighet till ytterligare en förlängning på 6 månader. I vissa fall kan du få ett ettårigt kontrakt direkt, men det är sällsynt att hitta något som är längre än så.

Efter ett år måste de flesta hyresvärdar som äger en bostadsrätt be om tillstånd att hyra ut lägenheten till byggnadens styrelse.

Registrera dig för en bostadskö: Om du överväger en längre vistelse i Sverige kan det vara bra att registrera dig i en ”bostadskö”. De flesta svenskar registrerar sig så snart de får möjlighet (numera när de fyller 18 år) och väntetiden på dessa ”bostadsköer” är mycket lång. Men om du är tålmodig och inte alltför kräsen med ditt val kan detta vara ett alternativ.