Skip to main content

En av de mest otroliga sakerna med Stockholm är att oavsett vilken typ av museum du föredrar, kommer du att hitta något i denna stad. Oavsett om det handlar om att dra upp ett sjunket krigsskepp från 1600-talet ur havet och bygga ett museum runt det, eller om man vill fördjupa sig i vikingarnas storslagna historia eller svänga förbi ABBA-museet för att fira magin i harmoni och melodi. Oavsett om det handlar om konst, historia, teknik så finns de bästa museerna i Stockholm i alla former, utrymmen och upplevelser. Som en teknikhuvudstad i Europa kan man också hitta uppslukande upplevelser som är digitala eller på annat sätt. Stockholms tunnelbanestationer är ensamma de största öppna konstgallerierna i världen.

Stockholm är en av de mest imponerande städerna i Europa, trots allt, en surrande bikupa av aktivitet med lysande restauranger och spännande barer runt varje hörn. Alla eller de flesta av dessa museer har sina egna caféer och restauranger. Det är värt att kolla in dem för de gourmeträtter de erbjuder. Här är också en lista över bästa indiska restauranger om någon är intresserad av att utforska detta kök i staden.

Museerna är där uppe bland de bästa i världen. Du kan inte förvänta dig något mindre från Sveriges huvudstad.

Här är 10 måste-besök museer i Stockholm.

Fotografiska

Fyra våningar av detta tullager omvandlades till en Art Nouveau-stil, Fotografiska är en fotogalleri och utställning som ingen annan. För att börja med, en av de bästa vyerna över Stockholm tillsammans med en otrolig gourmetrestaurang på översta våningen, den här platsen visar världsklassfotografi. I stället för att visa en permanent samling, arrangerar de fyra stora och över 100 mindre tillfälliga utställningar varje år, så det finns alltid något nytt att se varje gång man besöker.

För de som drömmer om att se sina egna ansträngningar pryda väggarna här, finns det kurser och workshops för att slipa dina färdigheter bakom linsen och ta med dig något vart du än går. Läs mer.

ABBA-museet

Det finns ingen resa till Stockholm komplett utan ett besök på denna helgedom till popmusikens mest glamorösa band. Det ikoniska svenska kvartetten har i stort sett på egen hand uppfunnit modern pop, och mycket tanke har lagts ner på upplevelsen här.

Inte bara kostymerna, guldskivorna och filmklippen som visas, utan du kan också uppträda med ABBA-avatarer och (virtuellt) prova några av deras mest kända kläder från bandet. Du kan inte bara dyka upp. Biljetterna måste köpas online i förväg eftersom det finns en begränsad kapacitet per dag. Läs mer.

Vasa Museum translates to ”Vasamuseet” in Swedish.

Sedan det öppnade 1990 är Vasamuseet ett av Skandinaviens mest besökta museer.

Vasamuseet är ett maritimt museum i Stockholm som ligger på ön Djurgården. Museet visar det enda nästan helt intakta 1600-talsskeppet som någonsin har bärgats. Den 64-kanoners krigsskeppet Vasa sjönk på sin jungfrufärd år 1628. Tillsammans med andra museer såsom Stockholms Sjöhistoriska museum tillhör det de svenska nationalmuseerna för sjöfart. Det är här som du kommer att hitta i all sin prakt, det unika och välbevarade krigsskeppet Vasa från 1628, smyckat med hundratals träskulpturer. Läs mer.

Moderna Museet

Moderna Museet ligger på Skeppsholmen, en plats av absolut naturskönhet. Byggnaden ritades av den spanska arkitekten Rafael Moneo. Moderna tar inträde för att besöka tillfälliga utställningar, men inträde till Moderna Museets samling är gratis.

Museet rymmer svensk och internationell modern och samtida konst, inklusive verk av Pablo Picasso och Salvador Dalí samt en modell av Tatlin´s Tower. Museets samling inkluderar även nyckelverk av konstnärer som Marcel Duchamp, Louise Bourgeois, Niki de Saint Phalle, Henri Matisse och Robert Rauschenberg, samt pågående förvärv av samtida konstnärer. Läs mer.

Svenska Historiska Museet

Det svenska historiska museet eller Statens Historiska Museum är ett museum beläget i Stockholm som täcker svensk arkeologi och kulturhistoria från mesolitisk tid till nutid. Grundat år 1866, fungerar det som en statlig myndighet och har i uppdrag att bevara svenska historiska föremål samt göra kunskap om historia tillgänglig för allmänheten.

Ursprunget till museet är konstsamlingarna och historiska föremål som samlats av svenska monarker sedan 1500-talet. Det har ett antal permanenta utställningar och arrangerar årligen specialutställningar kopplade till aktuella händelser. Läs mer.

Nationalmuseum

Nationalmuseum är Sveriges museum för konst och design. Nationalmuseum är också en statlig myndighet med uppdraget att bevara kulturarvet och främja konst, intresse för konst och kunskap om konst.

Samlingarna omfattar målningar, skulpturer, teckningar och grafik från 1500-1900 samt tillämpad konst, design och porträtt från tidig medeltid fram till nutid. Läs mer.

Svenska Nationalmuseum för teknik och vetenskap (Tekniska Museet)

Det svenska Nationalmuseet för teknik och vetenskap (Tekniska museet) är ett museum i Stockholm med Sveriges största samling av vetenskapliga och tekniska utställningar. Den nuvarande byggnaden i Östermalm-distriktet i Stockholm öppnades år 1936 och byggdes enligt planerna från arkitekten Ragnar Hjort. Tekniska museet har en utställningsyta på 10 000 kvadratmeter och har cirka 55 000 föremål i sina samlingar. En höjdpunkt på det svenska Nationalmuseet för vetenskap och teknik i Stockholm är den stora maskinhallen, där utställningar som ångmaskiner, bilar och flygplan visas. Läs mer.

Museum of Spirits: Spritmuseum

Svenskar älskar att dricka, så det är bara naturligt att Stockholm har ett museum dedikerat till allt som har med alkohol att göra (du kan till och med dricka medan du vandrar runt). Beskrivning av svenskarnas bitterljuva förhållande till alkohol – särskilt svenska snapsar – finns det ett antal permanenta och tillfälliga utställningar, inklusive en utforskning av dryckeslåtkulturen (du kan ladda ner sångblad på engelska och sjunga med i grupp). Provsmakningssessioner är vanligt förekommande, och den utmärkta bar som finns på plats serverar hantverksöl och snacks. Läs mer.

Drottningholm Slott

Denna palats förblir hem för den svenska kungafamiljen, även om stora delar av den fantastiska fastigheten från 1500-talet är öppna för allmänheten.

En UNESCO världsarvsplats sedan 1991, finns det få bättre exempel på förgyllda interiörer och lyxiga mottagningshallar i Europa. De guidade turer är informativa och avslappnade, men det finns mycket mer att utforska än bara själva palatset. En perfekt bevarad fungerande teater – med en fullständig produktionsschema – den berömda kinesiska paviljongen och fläckfria grunder och trädgårdar gör detta till en fridfull tillflyktsort från stadens liv och rörelse. Läs mer.

Nobelprismuseet

Nobelprismuseet (tidigare Nobelmuseet) ligger i det tidigare Börshuset på norra sidan av torget Stortorget i Gamla Stan, den gamla staden i centrala Stockholm, Sverige.

(Svenska Akademien och Nobelbiblioteket finns också i samma byggnad.) Nobelprismuseet visar information om Nobelpriset och Nobelpristagare, samt information om priset grundare, Alfred Nobel (1833–1896). Museets permanenta utställning inkluderar många artefakter donerade av Nobelpristagare, presenterade tillsammans med personliga livshistorier. Läs mer.

Skansen

Skansen är världens äldsta och enda friluftsmuseum med vilda djur. Det är känt för att visa upp hela Sverige med hus och gårdar från varje del av landet.

Här kan du se nordisk vildmark, sällsynta raser, husdjur och exotiska varelser. Nyligen öppnade här är det stora Baltic Sea Science Center där du kan uppleva livet under ytan.

Barnens zoo har inhemska djur som katter, kaniner och marsvin, samt små vilda djur.

På Skansen kan du upptäcka Sveriges historia och ta reda på hur svenskar en gång levde i enlighet med årstidernas skiftningar, genom sedvänjor, traditioner, arbete, firande och vardagsliv från förr.

Detta är också en plats där festliga tillfällen firas året runt. Det livliga aktivitetsprogrammet inkluderar sång, dans och konserter på sommaren, samt julmarknader på vintern med dans runt julgranen och konserter i Seglora kyrka. Läs mer.