Skip to main content

Att shoppa i Sverige är ett stort nöjje. Svensk design och mode är populärt över hela världen. Minimalism som en filosofi föddes här. Den visuella estetiken, formen och funktionen hos svensk design är välkänd över hela världen.

Deras design har en charm av vintage och är också gjorda av miljövänliga och hållbara material då de är mycket medvetna om klimatförändringarna i Sverige.

Från IKEA och H&M, där man kan hitta helt överkomliga produkter, till de lyxigaste varumärkena som finns tillgängliga i staden för varje budget och smak. Det finns ingen brist på otrolig räckvidd och variation i staden. Det finns också många second hand-butiker, renoveringsbutiker och loppmarknader över hela staden där du aldrig vet vad du kan hitta.

Här är en lista över platser för shopping, köpcentrum och gallerior i Stockholm.

Drottninggatan, Stockholms huvudgata för shopping.

Detta är huvudshoppinggatan i Stockholm. Drottninggatan betyder ”Drottningens gata”. Det är uppkallat på detta sätt till ära för drottning Christina, en berömd svensk drottning som regerade mellan 1632 och 1654. Det är en lång och mestadels gågata.

Det har många affärer, restauranger, barer och kaféer. Det ligger på den norra sidan av staden och sträcker sig från Gamla stan till Observatorieparken. Dessutom ligger det stora köpcentret Åhlens City och T Centralen station mitt i och den här gatan är den mest tillgängliga från vilken del av staden som helst. Så fort man kommer ut från T-centralen på norra sidan, börjar Drottninggatan precis där.

NK-butikerna – Nordiska Kompaniet

Den äldsta köpcentret i Sverige. Genomsyrad av tradition är NK Stockholms mest lyxiga varuhus, grundat år 1915. Svensk och internationell mode, kosmetika, smycken, kristall, keramik, design, fina livsmedel och mycket mer. Den har en legendarisk status i detaljhandelsbutiker. Att ha en butik här är verkligen anmärkningsvärt. Det är en landmärke i staden och är definitivt värt att kolla in.

Det finns några mycket framstående internationella varumärken på översta våningen. Interiören påminner något om Galeries Lafayette i Paris. Även medlemmar av kungafamiljen handlar här.

Butiken i Stockholm tar emot cirka tolv miljoner besökare årligen, medan siffran för butiken i Göteborg ligger på ungefär tre miljoner och det totala antalet anställda är cirka 1 200. Varumärket och fastigheterna i Göteborg och Stockholm.

www.nk.se

Åhlens

Åhléns City är en mycket stor varuhus i hjärtat av Stockholm. Precis ovanför T-centralen. Det har alla stora varumärken inom mode, skönhet, dekoration, design och mer. Priserna är plånboksvänliga och rimliga, vilket lockar stora folkmassor av både lokalbefolkning och turister. Det finns till och med en stor matbutik i källaren för de som är på väg hem efter jobbet och kan plocka upp några saker på vägen.

www.ahlens.se

MOOD Stockholm

En av de mindre köpcentrumen i staden, Mood Stockholm, är ganska unikt. En livlig stadsdel mitt i Stockholm, en mötesplats för upplevelser med fokus på mode, innovation, kreativitet och design. I hjärtat av MOOD-distriktet hittar du MOOD Stockholm, ett köpcentrum präglat av unika butiker, restauranger, caféer och tjänster.

Förutom shopping har Mood Stockholm några mycket trevliga barer och restauranger. Det är en bra plats att stanna till för en drink eller mat när som helst på dagen eftersom den är så centralt belägen i staden.

https://www.moodstockholm.se

Mall of Scandinavia

Westfield Mall of Scandinavia förkroppsligar en vision om framtiden för detaljhandeln i Sverige. Det visar upp spektakulär arkitektur, unik interiördesign, exklusiva varumärken och koncept, ett komplett matutbud, en exceptionell digital shoppingupplevelse och det bästa inom underhållning. Det blev utsett till 2016 års bästa internationella köpcentrum av Retail & Leisure International magazine och blev röstat fram som Stockholms bästa köpcentrum år 2015 av den lokala årliga undersökningsföretaget Evimetrix.

Precis bredvid Friends Arena i Solna ligger det största köpcentret i Stockholm, och det blev det näst största i Skandinavien när det öppnade år 2015. Det finns några få saker med komplexet som gör det överlägset de flesta köpcentrum.

Alla stora internationella kedjor som H&M och Zara finns här, tillsammans med över 20 restauranger och oändliga fritidsanläggningar, inklusive en Tesla-butik.

Det finns en bowlinghall, en minigolfbana och en biograf med 15 skärmar, inklusive en IMAX-teater med rekordhöga 500 sittplatser.

https://se.westfield.com/en/mallofscandinavia

Lyxshopping på Biblioteksgatan

Biblioteksstan är platsen att vara på i Stockholm om du har pengar att spendera på lyxiga shoppingupplevelser och exklusiva varumärken.

Stockholms mest välbärgade shoppingområde hittas i den bilfria innerstaden som kallas Bibliotekstan. I de kvarter som omger Biblioteksgatan, mellan torgen Stureplan och Norrmalmstorg, hittar du internationella lyxmärken som Prada, Gucci och Chanel bredvid svenska modevarumärken som Acne Studios, Whyred, Byredo och Hope.

Dessutom finns det många varuhus i närheten, som Nordiska Kompaniet, MOOD och Sturegallerian. Sturegallerian är kanske Stockholms mest glamorösa köpcentrum. Det har märken i toppklass, restauranger, caféer och till och med en liten matmarknad.

Slutligen, precis vid Biblioteksgatan, finns Birger Jarlsgatan. Detta är en ännu mer exklusiv shoppinggata, med flaggskeppsbutiker som Prada, Gucci och Louis Vuitton. Läs mer.

Stockholm Quality Outlet

Stockholm Quality Outlet Center är en typisk svensk-stil outletby i Barkarby strax norr om Sveriges huvudstad. Ungefär 70 fabriksbutiker här säljer främst märkeskläder, skor och hushållsväv till rabatter som varierar från 30 till 70%. Många svenska och andra skandinaviska varumärken finns representerade i egna fabriksbutiker och inkluderar välkända märken som Bergans, Björn Borg, Ecco, Haglöfs, Hunkemöller, Peak Performance och Samsøe & Samsøe. Stockholm Quality Outlet-fabriksbutikerna ligger cirka 20 minuters bilresa från centrala Stockholm.

https://qualityoutlet.com/en/

Södermalm

Förutom större shoppingområden är staden full av oberoende varumärkesbutiker. Stockholm är en fantastisk plats för shopping, och många av dem ligger i trendiga Södermalm stadsdelar. Södermalm-invånare, det är sällan något behov av att resa utanför stadsdelen. Här finns allt jag behöver, från affärer för vardagliga behov till design- och modeaffärer.

Södermalm-ön har några unika designerbutiker där man definitivt kan hitta saker som är helt unika.

Läs mer

Secondhandbutiker

Att flytta till ett nytt land är dyrt. Även om du har haft ett företag som sponsrat din flytt, har du förmodligen inte tagit med dig alla dina ägodelar och behöver nu köpa saker till ditt nya hem. Ett utmärkt alternativ för att inte bara spara pengar OCH miljön, utan också hitta unika skatter, är att besöka några second hand-butiker i Stockholm eller söka på second hand-plattformar online.

Stockholm har många av dessa och man kan hitta några riktigt coola saker till fantastiska priser. Här är en lista över några som man måste besöka.

The translation of ”Arkivet” to Swedish is ”The Archive”.

Jag älskar den här butiken. Det är inte en av de typiska second-hand-butikerna med konstiga lukter och för gamla eller vintage-plagg.

Kläder i den här butiken är inte äldre än 2-3 år, och de är stora varumärken och designer-märken. Med det sagt är priserna något högre, särskilt jämfört med andra second-hand-butiker – MEN, du kan fortfarande hitta riktigt bra fynd här. Jag köpte mig en blus för en tredjedel av det ursprungliga priset, och jag bär den varannan dag.

Humana

En annan populär kedja jag har stött på är Humana. Humana har butiker över hela Stockholm och i andra länder, Tyskland är ett av dem. De är inriktade på att bara sälja kläder, och priserna kan vara lite höga – även om de inte är lika dyra som nya kläder från snabbmodaffärer. Jag gillar det främst eftersom det är en plats där jag kan hitta slumpmässiga trendiga plagg i riktigt bra skick.

Myrorna

Denna butik har allt! Du säger det, du får det. Från glasögon till porslin, möbler (beroende på plats), konst, musikskivor och självklart massor av kläder.

Bara så att du vet, om du funderar på att gå dit, så luktar Myrorna som en typisk second-hand butik. Jag har hittat ett fynd här en gång, en snygg ullblazer som jag gillar att bära som en ytterrock på varmare höstdagar.

Emmaus

Liknande Myrorna är Emmaus som en liten lagerlokal. Här hittar du alla typer av böcker, barnleksaker, konstiga koppar, prylar och inte minst, ett urval av kläder. Priserna är lägre jämfört med de tidigare nämnda butikerna och du kommer också kunna hitta kläder från olika varumärken. Personligen tycker jag att de har en ganska cool samling av skor.

Stockholms Stadsmission

Av alla mina favoriter här är Stockholms Stadsmission det mest prisvärda alternativet. Du kan enkelt hitta en varm stickad tröja här för mindre än 50 SEK. För bra för att vara sant, men det är verkligen så. En av mina utslitna tröjor är från den här affären.

Förutom kläder kan du hitta sportkläder, glasögon, koppar, spel och nästan allt som ditt fyndhjärta letar efter.